Vaše vzkazy
Z našich článků
Domácí přírodní léčba - Seznam nemocí
Naše zdraví - Stránky o zdravém životním stylu a duchovním životě. (c) 2007    nasezdravi@seznam.cz
Další články
Vydáno: 7.9.2008
Revoluční léčba cukrovky
Mudr. Agatha Thrash


Pokud naše tělo není schopné zpracovávat cukr v krvi, vzniká v našem organismu problém, který nazýváme diabetes - cukrovka. Lékaři rozlišují dva typy cukrovky.

První typ je tzv. závislý na inzulinu a vznika většinou v raném mládí. Je často dědičný a ze všech případů cukrovky tvoří asi necelou jednu desetinu.

Druhý typ se někdy nazývá dospělý typ nebo taky nezávislý na inzulinu. Tito lidé mají většinou dost inzulinu, ale jejich tělo ho nedokáže využít.  Vyskytuje se většinou u lidí ve středních letech a ze všech diabetiků tvoří asi devadesát procent.

Podívejme se, zda pro léčbu cukrovky lze použít přírodní léčbu.

James Anderson, lékař z Lexingtonu USA, a jeho kolegové začali svým diabetickým pacientům předepisovat speciální dietu a pravidelné cvičení. Tím zastavili podávání inzulinu kompletně u dvoutřetin svých štíhlých pacientů a snížili počet inzulinu u třetí třetiny.

Copak lékaři nepředepisují diety už několik let? Tak co je na tom nového? Jen asi tolik. Přes více než sedmdesát let je tradiční léčbou cukrovky strava s vysokým obsahem tuku a s inzulinem v injekcích nebo tabletách. Ospravedlnění předpisů stravy s mnoha tuky bylo to, že to snižuje cukr v krvi, který by po jídle mnoho vzrostl.

Ale nevýhody tučné diety převažují výhody.  Doktor Anderson řekl svým posluchačům, co je těmito nevýhodami. Tento typ diety nesnižuje cukr v krvi, ani požadavky inzulinu, aby zvládl nadbytek cukru. Ve skutečnosti má tendenci činit tělo znecitlivět k inzulinu a navodí jakousi na něho jakousi odolnost. Zvyšování tuků v krvi vede k ateroskleróze a aterosklerotické naplaveniny v tepnách mohou způsobit věnčité směstnávání nebo mrtvici. Dále je to ketóza, což je hromadění určitých chemikálií (ketonů) v tělních tkáních a tekutinách, které mohou být rozeznány v moči slabě kontrolovaných diabetiků.

Jiné diety, které jsou používány pro kontrolu diabetu, jsou používání mnoha bílkovin, mnoha uhlohydrátů (CHO) a hodně vlákniny. Bílkovinnová dieta předchází značnému nárustu cukru v krvi, ale je "nepraktická, monotóní, drahá, podporuje selhání ledvin a jater, ztuhnutí tepen a většinou obsahují hodně tuku," proto to není doporučené.

Rafinované uhlohydrátové potraviny (cukr, bílá mouka, bílá rýže atd) zvýší hladinu cukru v krvi po jídle, stejně jako zvýší počet triglyceridů. Takováto dieta je škodou při léčení diabetu a není vůbec léčbou.
Ale když se jídlo skládá většinou z komplexních uhlohydrátů, zmizí nevýhody. Tělo lépe využívá uhlohydráty a glukózu v jídle. Komplexními uhlohydráty Anderson myslí celozrnný chléb a cerálie, tmavou rýži, otruby, ovoce, zeleninu a žádný cukr.

Tvrdí, že člověk na programu komplexních CHO reaguje dobře na inzulin. Když středně těžký diabetik přejde ze 45% rafinovaných karbohydrátů na 85% komplexní karbohydráty, jeho toleranční test hladiny cukru v krvi se zlepší.

Po jídle s malým obsahem vlákniny (typické americké jídlo) vyletí cukr v krvi rychle nahoru. Toto stimuluje proud inzulinu do krevního řečiště. Zbytek nadbytku inzulinu posílá krevní cukr dolů tak rychle, jak převládal.

Při jídle s vysokým obsahem vlákniny se odehrává mnohem pomalejší nárust cukru v krvi. Vláknina zpomaluje trávicí systém, takže vstřebávání glukózy probíhá pomaleji. Nárust není tak vysoký a je lépe udržen. Většina američanů při stravě s vysokým obsahem masa jí mezi 14 až 20 gramy rostlinné vlákniny denně. Lexingtnova diabetická dieta, představena poprve téměř před deseti lety poskytuje 65-70 gramů, což je značně více než průměr.

Doktor Anderson vysvětlil, že pro správnou odezvu se inzulín musí sloučit s inzulinovými "přístavišti" (receptory) v bílých krvinkách. Aby byl cukr dobře využit, musí být tato přístaviště naplněna inzulinem. Zde je další výhoda stravy s vysokým obsahem vlákniny - vláknina zvyšuje počet přístavišť. Obezní jedinci mají méně inzulinových receptorů, a proto méně míst, kde se může spojený inzulin zapojit.

Navíc ke snižování rychlého nárustu cukru v krvi po jídle a snížení počtu inzulinových přístavišť v buňce, snižuje dieta s vlákninou tuk v krvi, pomáhá odvádět z těla cholesterol. Pomáhá cukru v krvi být na nižší úrovni než strava bez vlákniny. Triglyceridy (tuky v krvi) a cholesterol jsou také sníženy, takže je takto snížen risk srdečního infarktu.

Cvičení spolu se stravou je velmi důležité. Někteří z těch, kteří snížili obsah inzulinu stravovacími prostředky, ale kteří nemohli úplně přestat, tak díky cvičení byli schopni se po nějaké době obejít bez inzulinu. Ale museli se věrně držet diety a cvičit každý den.

Mnohem větší většina lidí zůstane na tomto ozdravném programu. Radují se z jídla, protože je chutné, praktické a atraktivní. Celá rodina může mít užitek z jezení takového jídla. Lexingtonova dieta se bere za cennou ale spíše více lidé dají na doporučení Amerických, Britských, Kanadských a Australských diabetických společností. Všechny z nich také doporučují zvýšení příjmu vlákniny, ale jenom jedna doporučuje, aby byl snížen cholesterol. Anderson (původce Lexingtonovy diety) tvrdí, že 55%-60% energie z jídla by mělo být z uhlohydrátů a pouze 15-20% z proteinů. Tuky, cholesterol a cukr by měly být omezeny a mělo by být používáno hojné množství vlákniny.

Pochybuješ, že by tato dieta skutečně mohla nahradit inzulin? Studie prokázaly, že ve dvou třetinách diabetiků se zvýšeným cukrem v krvi bylo ukázáno okamžité snížení a za dva týdny byl inzulin přerušen. Jsou také sníženy triglyceridy (tuky v krvi) a cholesterol, takže je takto snížen risk srdečního infarktu. Kontrola hladiny cukru v krvi se ukázala lepší při dietě s vysokým obsahem uhlohydrátů a vlákniny, než při předcházející tučné dietě a inzulinu.

Zůstane cukr v krvi na nízké hladině, takže inzulin může být vykázán do kredence? To závisí na jednotlivém pacientu a jeho věrnosti v jídle a cvičení. Doktor Anderson sledoval pacienty osm let. Říká, že ti, kteří se řídí pečlivě určeným programem, se mají dobře. "Nikdo, kdo vytrvává v té stravě, nepotřebuje znovu inzulin." Doktor hovoří o muži, jehož triglyceridy byli 15 krát i vícekrát vyšší než normál a jeho cholesterol byl 3krát vyšší. Také měl zvýšenou hladinu cukru v krvi. Toto vše se zlepšilo dietou při krátké návštěvě nemocnice a třítýdenního pobytu doma. Když však ale podlehl své silné chuti na hamburgery, vyběhla všechna čísla znovu do své předchozí úrovně.

Pokud přemýšlíš, kde bys mohl získat stravu, kterou požaduje Lexingtonova dieta, tak si jenom zaběhni do supermarketu. Vyber rozličné zahradní zeleniny a ovoce, celozrnné pečivo, cereálie a otruby.  Je to vlastně jednoduchá rostlinná strava bez živočišných produktů. Důležité je omezit příjem izolovaných tuků a to ve všech formách (sádlo, máslo, margaríny, oleje - i za studena lisované) a také izolované cukry a umělá sladidla.

Pokud sis roky píchal nebo bral orálně diabetické léky, ať z důvodu diabetu I. nebo II. typu, zvaž se zeptat svého lékaře, aby tě nechal přejít na Lexingtonovu dietu a cvičení.* * Ale musíš spolupracovat pečlivým dodržováním programu po zbytek svého života.

Obézní diabetici

Doktor Anderson a jeho tým objevili, že strava s výsokým obsahem uhlohydrátů a vlákniny nejlépe kontroluje hladinu cukru v krvi u hubených diabetiků. Ale co s těmi, kteří jsou tlustí - jak reagují na takové diety? A tak potom můžeme načrtnout čtyři možnosti pro obézní diabetiky: A. Inzulin, B. Sulfonylureáty, C. Cvičení, D. Strava.

A.        Inzulin řídí cukr v krvi u těchto lidí, ale injekční nevýhody hormonu převažují předpokládané výhody. 1. Když se uvolní do krevního řečiště, posílá inzulin krevní cukr dolů do hypoglykemického stavu, který na oplátku povzbuzuje chuť k jídlu. Když člověk zase jí, potřebuje více inzulinu pro postárání se o zvýšený cukr v krvi. 2. Aby byli schopni jíst více, zvyšují často diabetici své vlastní dávky inzulinu (nebo to předepíše jejich diabetolog), čímž doufají, že dosáhnou dočasné kontroly nad cukrem v krvi. 3. Obézní jedinci mají snížený počet inzulinových receptorů, praví Anderson. Pokud si píchnou přidaný inzulin, jejich inzulinové receptory se ještě snižují. Potom se stávají odolnější na inzulinovou činnost. Proto požadují více a více, aby něco zvládli. 4. Obézní lidé si už i tak hromadí moc tuku a inzulin to dělá ještě horším.

B.        Sulfonylureáty (jako je Diabenese, Orinase, Tolinase, Tolbutamine, Dymelor). Tyto orální antidiabetické léky v podstatě dokončují hru, kteoru inzulin započne. Jejich mechanismus činnosti se zdá jako stimulace beta buněk slinivky, aby vylučovala inzulin. Zvyšují hlad a odolnost vůči inzulinu a stimulují syntézu trigliceridů. Jak inzulin tak orální medikamenty představují hlavní nevýhody pro obézní diabetiky. Doktor Anderson to uzavírá: "Přicházíme zpět … ke stravě a cvičení jako k hlavní odpovědi pro tyto diabetické jedince."

C.        Cvičení zvyšuje citlivost tkání na inzulin a zvyšuje počet inzulinových receptorů. Pomáhá snižovat tuk v těle, a tak činí lidský organismus citlivější na inzulin. Podporuje přeměnu glukózy, využívajíc kalorie, které byly dodány příjmem potravy. Je důležité, zdůrazňuje mluvčí, aby člověk toužící po snížení svého cukru v krvi, byl odevzdán pravidelnému cvičení nejméně pětkrát týdně, aby si udržel blahodárné účinky cvičení.

D.        "Správná strava", podle Andersona, "je hlavní věcí, na kterou bychom se měli zaměřit při léčbě cukrovky." Zvyšuje počet receptorů a citlivost na slinivkový inzulin a snižuje požadavek injekčního inzulinu. Také, velmi důležité pro obézní lidi, snižuje tuk v krvi!

Při stravě s vysokým obsahem komplexních uhlohydrátů a vlákniny, plus cvičení, 80% diabetiků už inzulín nepotřebuje. 20% ostaních, kteří to dělají, mohou snížit dávky o 80%. Aby strava efektivně udržovala hladinu curkvu v krvi - a toto představuje hlavní překážku - člověk musí být motivován pokračovat v tomto programu po celý život.

Lexingtonův tým nejprve pracoval s obézními diabetiky, kteří již brali velké dávky inzulinu - 50-90 jednotek. Při intenzivním režimu 800 kalorií vysoce vlákninové diety čtyři z pěti (80%) již déle nepotřebovali inzulin. Z těch, kteří ho stále potřebovali, průměrná dávka byla snížena o 80% pod efektivní kontrolou.

Stejně jako to platilo pro štíhlé diabetiky, tato dieta pro tlustší jedince je hojná na komplexní uhlohydráty (příjem 55% enegie) a nízká na tuky. Obsah vlákniny je také vysoký - 32 gramů na 1000 kalorií, ve srovnání s 15-25 gramy, která zajišťovala jejich předchozí domácí strava.

Pacienti dostávali rostlinnou stravu s nízkým obsahem tuku. Požadavek inzulinu pro tyto hospitalizované lidi se snížil z půměrných 66 jednotek na 1 jednotku během 21 dní. V mnoha způsobech, praví Anderson, má strava s vysokým obsahem karbohydrátů největší výhody pro obézní lidi. Pro diabetiky zvyšuje citlivost tkání, což znamená zlepšení vstřebávání cukru. Je stimulován metabolismus glukózy (přeměny cukru) a zpomaluje výrobu a výkon cukru v játrech.

Jídlo s vysokým obsahem uhlohydrátů uchovává funkci jater, předchází ketóze, zlepšuje uchování nitrogenu a potlačuje uvolňování volných mastných kyselin, které při nadbytku mohou vést ke ketóze a zablokovat inzulinovou činnost. Použití zdravého rozumu, rostlinné stravy, jídla s vysokým obsahem uhlohydrátů a vlákniny obézními diabetiky, jak objevil doktor Anderson, zlepšilo pocit sytosti u pacientů, snížilo to jejich cukr v krvi a jejich inzulinové požadavky. 80% osob při této stravě si mohlo přestat píchat inzulinové injekce. Nižší cholesterol a triglyceridové hodnoty přidaly na odměně.

Pro pacienty, kteří neberou inzulin, vláknina zkrátila uvolňování inzulinu po jídlech, takže zabránila hypoglekmii a přispívá k lipidy snižujícímu účinku této diety. Udělaná studie, jak je popsána doktorem Andersonem, je dobrou zprávou pro diabetiky obou typů, kteří si píchali inzulin po desetiletí. Pokud jsi jedním z nich, máš dobrou možnost odložit svou stříkačku. Ale i kdyby jsi nemohl, budeš schopen podstatně snížit množství, se kterým musíš žít.

Aby sis udržel svou nízkou hladinu cukru v krvi a sníženou váhu, musíš po zbytek svého života věrně následovat svůj plán stravování a denního cvičení. Mnozí to tak dělají. Je to možné. Rozhodni se, že i ty, přemůžeš svůj problém.

1 - Inzulin vstřikovaný do podvěsku mozkového krys způsobil, že hlodavec žravě jedl

2 - Pacienti na 800 kaloriové anebo nižší dietě byli hospitalizovanými pacienty, pečlivě sledovanými k vědeckým účelům. Anderson považuje svou dietu za bezpečnou pro střední použití, dokud inzulinové dávky nejsou sníženy a není získána metabolická rovnováha. Pro bezpečné snižování doma VEG-A-WEIGH doporučuje ne méně než 1200 kalorií denně.

3 - VEG-A-WEIGH doporučuje nejíst mezi jídly svačinky. Dieta s 1200 kaloriemi, s vysokým obsahem uhlohydrátů, a s vysokým obsahem vlákniny, jako doporučuje VAW, zajistí nehladová období mezi jídly.

*Celozrnná mouky, chleba, cereálie, otruby, těstoviny mohou být zakoupeny v obchodě se zdravou výživou.

**VEG-A-WEIGH, Wildwood, Loma Linda škola zdraví, zdravotní oddělení církve adventistů sedmého dne a jiná úpravná centra obhajují tento typ stravy pro lepší životní styl, dobré zdraví a kontrolu váhy po mnoho let

Napsala Mudr. Agatha Thrash, Uchee Pines Institute and Sanatiorium, USA  www.ucheepines.org


Akné
Kožní vyrážky jsou často způsobeny kozumací velkého množství masa, bílého cukru, denaturované mouky (ne celozrnné a čerstvě pomleté), vajíček a stimulantů (k tomu patří i koření), nebo také nedostatkem zdravé stravy jako je čerstvá zelenina, celozrnné potraviny, ovoce, ořechy a luštěniny. Kožní problémy často následují nebo se objeví při problémech s plícemi nebo tlustým střevem. Celý článek najdeš zde


Alkoholová závislost
Alkohol je dobrý podvodník: člověk se cítí šťastný, když je mu mizerně, a silný, když je slabý. Ničí to jeho játra, kazí manželství, ubližuje dětem, nabourává jeho zaměstnání, zkrátka alkohol dělá z člověka „flákače“. Celý alkoholový průmysl by měl být zakázaný, protože pouze dělá z lidi hlupáky za velké peníze. Celý článek najdeš zde


Deprese
Deprese může být zapříčiněna ztrátou milované osoby nebo zaměstnání, alergií na nějaké jídlo, hypoglykémii, problémy v prostředí, kde se nacházím, nebo období menopausy. Může to být cokoliv, co naruší u člověka význam hodnoty, stability, bezpečí nebo efektivnosti.
Čtyřicet procent lidí trpících tímto problémem má jednoho nebo oba rodiče, kteří tím také trpí. Celý článek najdeš zde


Lupy
Často se to stává těm, kteří mají mastné vlasy, jelikož takhle jsou náchylnější ke vzniku povrchového akutního nebo chronického bakteriálního prostředí na kůži.
Příčinou je, že mazové žlázy produkují více mazu. Tento maz slepuje dohromady buňky a kůži. Nadbytek produkce mazu může být způsoben nedostatkem některých z živin. Celý článek najdeš zde


Brambory
Správně biologicky pěstované brambory, nejlépe v písčité půdě, mají jemnou chuť, která připomíná ořechy, ale není tak výrazná. Brambory můžeme jíst i syrové, 3x denně, aniž by se nám zprotivily, nebo abychom jimi byli přesyceni.
Jsou-li však brambory pěstované pomocí umělých hnojiv, chutnají odporně a škrábou v krku, musí to být tedy jedině brambory z vlastní zahrádky.  Celý článek najdeš zde


Vápník a zdravé kosti
Vápník je potřeba pro stavbu a obnovu kostí a zubů. Je podstatný pro funkci srdce a svalů. Chrání před vstřebáváním radioaktivního stroncia. Je potřebný pro srážení enzymů a krve. Je velmi důležitý v těhotenství a kojení. Urychluje všechny léčivé procesy. Pomáhá udržovat vhodný soulad mezi sodíkem, draslíkem a magnéziem. Je potřebný pro léčbu osteoporosy, snižuje vysoký krevní tlak. Zklidňuje srdeční funkce a má tendenci snižovat bolest. Celý článek najdeš zde


Využití a aplikace čárklu
Čárkl je velmi účinnou pomocí při průjmech, dyspepsii, střevních problémech, nadýmání, autointoxikaci, vředech a dalších často velmi vážných problémech zažívacího ústrojí. Také velmi pomáhá při páchnoucí stolici a zácpě, pokud se smíchá s olivovým olejem. Celý článek najdeš zde


Tea Tree Oil
Olej z čajovníku má dlouhou historii tradičního použití. Australští domorodci používali čajovníkové listy na kožní rány, popáleniny a infekce tak, že rozdrtili listy a aplikovali je na postiženou oblast.. Olej z čajovníku obsahuje terpenoid, který má antiseptické a antimykotické (proti plísňové) vlastnosti. Je charakteristický vysokým obsahem aktivní látky (terpinen-4-ol),  díky němuž je čajovníkový olej tak antimikrobiální. Celý článek najdeš zde


Měsíčková mast
Měsíčková mast vyrobená doma je naprosto rozdílná od ostatních přípravků s obsahem měsíčku běžně dostupných v obchodech či lékárnách. Díky svému složení a postupu je naprosto čistá a vhodná k aplikaci na jakékoliv místo na těle (např. i na intimní partie), a taky má uchovány všechny enzymy, vitaminy a jiné látky, které zaručují její léčivý proces. Celý článek najdeš zde


Horečková koupel
Na rozdíl od ostatních způsobů léčení, umělá horečka s sebou nepřináší žádné ochlazení, šok nebo toxické reakce. Horké koupele, i když jsou třeba jen krátké, stimulují imunitní mechanismus celého těla a léčí dokonce původce horečky. Největší nárůst neutrofilních bílých krvinek nastává jednu anebo dvě hodiny po ukončení koupele. Počet lymfocytů začíná narůstat o několik hodin později (dokonce někdy až po jednom dni) a to pokračuje po několik dalších dní. Celý článek najdeš zde


Parní lázně nohou
Sedni si na židli s odhalenými nohami, zbytek těla zakryj dekou nebo jinou přikrývkou. Na nádobu s horkou vodou dej dřevěné laťky a na ně polož chodidla. Nohy zakryj přikrývkou až na zem. Takto seď asi 15 až 20 minut. Nakonec si nohy osprchuj studenou vodou.  Celý článek najdeš zde