Základní principy zdraví
1. Pravidelnost v jídle. Nejez příliš brzy ani příliš pozdě, ale dodržuj pravidelný rozvrh. Tvůj žaludek je zvyklý jíst v určitou dobu každý den.
2. Střídmost. Jez jen tolik, kolik potřebuješ. Nikdy se nepřejídej. Jez jen k ukojení hladu a potom přestaň.
3. Ber si malá sousta. Vždy si vezmi do své pusy jen málo. Lépe to prožvýkáš a prosliníš a sníš tak méně.
4. Relaxuj a jez pomalu. Pokud jsi vspěchu, tak raději nejez. Nehoň se, nenervuj, nestrachuj a nebuď rozčílený.
5. Dobře žvýkej. Z méně jídla využiješ daleko více energie, pokud to takto budeš dělat.
6. Nejez při jednom jídle příliš mnoho věcí. Tři nebo čtyři druhy (plus trochu soli, oleje atd.) je vše, co potřebuješ.
7. Vyhni se komplikovaným směsím. Řekni ne různým zbytečným omáčkám, přídavnému lepku, izolovanému proteinu, škrobu a všemu dalšímu. Jez jednoduchá jídla.
8. Vyhni se specifickým přísadám jako je ocet, glutaman sodný atd., které pouze narušují tvůj žaludek a zpomalují trávení.
9. Jez rozličná jídla během týdne. Pokud dnes ráno jsi měl ovesnou kaši, zítra si dej na snídani rýži nebo pšenici.
10. Jídlo by mělo být chutné. Ale pokud to jsou dobré potraviny, tak by nemělo být těžké to připravit.
11. Nikdy nejez nic připravovaného v hliníku. Nikdy nejez ani nepij vodu nebo šťávu z aluminiové krabice nebo konzervy. Má to cenu vyhnout se Alzheimerově nemoci.
12. Vedle čerstvých, syrových šťáv nebo zelených nápojů, pij všechny své tekutiny (vodu) mezi jídly, ne s jídly.
13. Jako pravidlo jez ovoce na jedno jídlo a zeleninu při jiném jídle. Kyselé ovoce (jako citrusy) se mohou jíst s obojím.
14. Listová zelenina má více zhutněných vitamínů a minerálů než ostatní jídlo. Chybí jim pouze vitamin D, který tělo vytváří ze slunečního svitu. Ale nemají dostatek stopových prků.
15. Jedlá mořská řasa Nova Scotia a Norský kelp jsou jediným bohatým zdrojem stopových prvků.
16. Černá melasa je jediným bohatým zdrojem železa. Je to taky velmi bohatý zdroj cholinu a inositu, dva B vitaminy, které tělo nejhojněji využívá.
17. Nejlepší je odpočívat před jídlem a po jídle se projít. Ne naopak