Praktická teorie - Zdravé tělo
Lidské mléko obsahuje asi 80 mg vápníku v každém hrníčku. Kravské mléko obsahuje 288 mg na jeden hrníček. Když dítě nejrychleji roste, je velmi podstatné si všimnout, že vápník v mléku matky je vzhledem ke kravskému mléku velice nízké. A přesto je mateřské mléko to nejzdravější. To je důležitý důkaz, že nepotřebujeme vysoký obsah vápníku, který je doporučován.
Strava s vysokým obsahem bílkovin způsobuje ztrátu vápníku. Pokud člověk jí hodně bílkovin a nepřijímá dostatek vápníku, uvolňuje se vápník z kostí. I když se berou vápníkové suplementy, stejně pokračuje velký úbytek. Úbytek vápníku způsobuje taky vysoký příjem soli a kofeinu. Při každých přijatých 10 mg kofeinu je úbytek vápníku 1 mg.
Vitamin D pomáhá metabolizovat vápník. Cvičení také zvyšuje absorpci vápníku.pouze 20-30% vápníku se obvykle vstřebá z jídla. Nadbytek vápníku, který není vyloučen, se usazuje v ledvinách, tepnách, žlučníku, kloubek, kůži a svalech.
Živočišné produkty mají vysoký obsah fosforu, chlorinu, síry a tuku. Mají málo magnésia, manganu a vitaminu C. Prokázalo se, že dostatek těchto látek má vliv na správné rozvoj kostí. Mléčné produkty obsahují velké množství vápníku a fosforu, a fosfor je téměř všechen vstřebán do krevního řečiště, zatímco vápník ne. Vysoký obsah fosforu může ještě urychlit řídnutí kostí. Studie prokázali, že pro hutné kosti nehraje roli vysoký příjem vápníku, ale ukázalo se, že cvičení způsobuje zvýšení kostní hmoty.
Zdroj Množství Vápník (mg)