Vítáme Vás na stránkách www.nasezdravi.ic.cz
Vaše vzkazy
Praktická teorie - Zdravé tělo
Z našich článků
Naše zdraví - Stránky o zdravém životním stylu a duchovním životě. (c) 2007    nasezdravi@seznam.cz
Další články
Brambory  – syrová, výživná pochoutka
Mudr. Kristine Nolfi



Správně biologicky pěstované brambory, nejlépe v písčité půdě, mají jemnou chuť, která připomíná ořechy, ale není tak výrazná. Brambory můžeme jíst i syrové, 3x denně, aniž by se nám zprotivily, nebo abychom jimi byli přesyceni.
Jsou-li však brambory pěstované pomocí umělých hnojiv, chutnají odporně a škrábou v krku, musí to být tedy jedině brambory z vlastní zahrádky.
Brambory jsou sice poměrně chudé na bílkoviny, zato jejich bílkoviny jsou prvotřídní v syrovém stavu. Stačí proto docela malé množství, 1-2 syrové brambory. Tím se liší od mnoha jiných potravin, např. od obilí, které musíme doplňovat jinými potravinami. Dále jsou brambory poměrně bohaté na vitamíny, především na vitamíny B a C, které tak nesmírně potřebujeme a jejichž nedostatkem tolik trpíme. Ale ještě důležitější je u brambor přebytek zásaditých minerálních solí, které jsou nezbytně potřebné pro látkovou přeměnu. Naproti tomu mají obilniny přebytek kyselin. Brambory jsou se zeleninou, zejména se zelím a kořenovými plodinami, bohaté na zásadité látky. Zaručují nám správný průběh pro život důležitých reakcí. To je důvodem, proč brambory působí tak blahodárně při žaludečních chorobách, pakostnici, výrůstkům a to nejen preventivně ale i léčebně. Tvrdit však, že je možno žít delší dobu jenom o bramborách, bylo by přece jen přehnané. Neexistuje žádná taková ideální potrava sama o sobě, snad jedině kokosový ořech a avokádo.
Brambory nemají tuk. Ten si však můžeme vytvořit ze zeleniny v našem vlastním organismu, právě tak jej kráva vytváří z trávy, nebo prase z brambor. Brambory mají nepatrný obsah vápníku, takže musí být doplněn z jiných potravin. Rovněž je nutno učinit opatření i proti malému množství vitaminu A, kterého je zapotřebí, aby se mohl plně vstřebat vitamin C. K tomu účelu poslouží syrový květák, hlávkové zelí a třeba špenát.
Konečně nesmíme zapomenout, že brambory právě pod slupkou obsahují vzácné sloučeniny fluoru. Proto se syrové nové brambory jí i se slupkou. Organický fluor je prvek, který pomáhá k tvorbě důležité zubní skloviny. Sníme-li každý den velký syrový brambor i se slupkou, nebudou se nám tvořit zubní kazy. Zdravé silné zuby jsou velmi důležité při syrové stravě, protože se musí vše řádně rozkousat. Sloučeniny fluoru jsou rovněž pod slupkou jablek, ale v menší míře. Proto se nemají jablka nikdy loupat. V žitě a v ječmenu je mnoho vitaminu B, který dobře působí na vyprazdňování. V pšenici je zejména vitamin E, který posiluje srdce (vitamin plodnosti).
Akné
Kožní vyrážky jsou často způsobeny kozumací velkého množství masa, bílého cukru, denaturované mouky (ne celozrnné a čerstvě pomleté), vajíček a stimulantů (k tomu patří i koření), nebo také nedostatkem zdravé stravy jako je čerstvá zelenina, celozrnné potraviny, ovoce, ořechy a luštěniny. Kožní problémy často následují nebo se objeví při problémech s plícemi nebo tlustým střevem. Celý článek najdeš zde


Alkoholová závislost
Alkohol je dobrý podvodník: člověk se cítí šťastný, když je mu mizerně, a silný, když je slabý. Ničí to jeho játra, kazí manželství, ubližuje dětem, nabourává jeho zaměstnání, zkrátka alkohol dělá z člověka „flákače“. Celý alkoholový průmysl by měl být zakázaný, protože pouze dělá z lidi hlupáky za velké peníze. Celý článek najdeš zde


Deprese
Deprese může být zapříčiněna ztrátou milované osoby nebo zaměstnání, alergií na nějaké jídlo, hypoglykémii, problémy v prostředí, kde se nacházím, nebo období menopausy. Může to být cokoliv, co naruší u člověka význam hodnoty, stability, bezpečí nebo efektivnosti.
Čtyřicet procent lidí trpících tímto problémem má jednoho nebo oba rodiče, kteří tím také trpí. Celý článek najdeš zde


Lupy
Často se to stává těm, kteří mají mastné vlasy, jelikož takhle jsou náchylnější ke vzniku povrchového akutního nebo chronického bakteriálního prostředí na kůži.
Příčinou je, že mazové žlázy produkují více mazu. Tento maz slepuje dohromady buňky a kůži. Nadbytek produkce mazu může být způsoben nedostatkem některých z živin. Celý článek najdeš zde


Brambory
Správně biologicky pěstované brambory, nejlépe v písčité půdě, mají jemnou chuť, která připomíná ořechy, ale není tak výrazná. Brambory můžeme jíst i syrové, 3x denně, aniž by se nám zprotivily, nebo abychom jimi byli přesyceni.
Jsou-li však brambory pěstované pomocí umělých hnojiv, chutnají odporně a škrábou v krku, musí to být tedy jedině brambory z vlastní zahrádky.  Celý článek najdeš zde


Vápník a zdravé kosti
Vápník je potřeba pro stavbu a obnovu kostí a zubů. Je podstatný pro funkci srdce a svalů. Chrání před vstřebáváním radioaktivního stroncia. Je potřebný pro srážení enzymů a krve. Je velmi důležitý v těhotenství a kojení. Urychluje všechny léčivé procesy. Pomáhá udržovat vhodný soulad mezi sodíkem, draslíkem a magnéziem. Je potřebný pro léčbu osteoporosy, snižuje vysoký krevní tlak. Zklidňuje srdeční funkce a má tendenci snižovat bolest. Celý článek najdeš zde


Využití a aplikace čárklu
Čárkl je velmi účinnou pomocí při průjmech, dyspepsii, střevních problémech, nadýmání, autointoxikaci, vředech a dalších často velmi vážných problémech zažívacího ústrojí. Také velmi pomáhá při páchnoucí stolici a zácpě, pokud se smíchá s olivovým olejem. Celý článek najdeš zde


Tea Tree Oil
Olej z čajovníku má dlouhou historii tradičního použití. Australští domorodci používali čajovníkové listy na kožní rány, popáleniny a infekce tak, že rozdrtili listy a aplikovali je na postiženou oblast.. Olej z čajovníku obsahuje terpenoid, který má antiseptické a antimykotické (proti plísňové) vlastnosti. Je charakteristický vysokým obsahem aktivní látky (terpinen-4-ol),  díky němuž je čajovníkový olej tak antimikrobiální. Celý článek najdeš zde


Měsíčková mast
Měsíčková mast vyrobená doma je naprosto rozdílná od ostatních přípravků s obsahem měsíčku běžně dostupných v obchodech či lékárnách. Díky svému složení a postupu je naprosto čistá a vhodná k aplikaci na jakékoliv místo na těle (např. i na intimní partie), a taky má uchovány všechny enzymy, vitaminy a jiné látky, které zaručují její léčivý proces. Celý článek najdeš zde


Horečková koupel
Na rozdíl od ostatních způsobů léčení, umělá horečka s sebou nepřináší žádné ochlazení, šok nebo toxické reakce. Horké koupele, i když jsou třeba jen krátké, stimulují imunitní mechanismus celého těla a léčí dokonce původce horečky. Největší nárůst neutrofilních bílých krvinek nastává jednu anebo dvě hodiny po ukončení koupele. Počet lymfocytů začíná narůstat o několik hodin později (dokonce někdy až po jednom dni) a to pokračuje po několik dalších dní. Celý článek najdeš zde


Parní lázně nohou
Sedni si na židli s odhalenými nohami, zbytek těla zakryj dekou nebo jinou přikrývkou. Na nádobu s horkou vodou dej dřevěné laťky a na ně polož chodidla. Nohy zakryj přikrývkou až na zem. Takto seď asi 15 až 20 minut. Nakonec si nohy osprchuj studenou vodou.  Celý článek najdeš zde