Zkušenost se změnou stravy a zdravím
Rád bych se podělil o vlastní zkušenosti se změnou stravy a zdravím.
V druhé polovině 80. let jsem dělal kulturistiku, celkem asi 5 roků. V tu dobu jsem jedl maso a mléčné výrobky. Tím, jak člověk věkem moudří, přestal jsem mít tendence mít „vymakané tělo“ a místo kulturistiky jsem jen chodil plavat a běhat.
Nicméně, zvedání činek, nebo lépe, dřepy s činkou na ramenou, mi poškodilo kolena do té míry, že jsem musel docházet na vytahování „vody“ z kolen asi jednou za měsíc. Kolena jsem měl napuchlá/oteklá a byly dny, kdy jsem nemohl vůbec chodit. Dokonce ani jízda na kole nebyla možná.
V tu dobu jsem žil ve Velké Británii, kde jsem jednoho dne zjistil, že jsem si nekoupil maso už 3 měsíce. Nevím, zdali to bylo podvědomě a mé tělo naznačovalo nutnost konzumace přirozené (rostlinné) stravy. V každém případě jsem se cítil mnohem lépe, jak fyzicky tak duševně. Mé tělo i duch byly jak vyměněné. Byl jsem lehčí, pročištěný a klidnější.
Po dvou letech vegetariánství (občas jsem jedl jogurty či sýry) se začaly problémy s koleny vytrácet a do 3 let zmizely úplně. Opět jsem mohl dělat dřepy, chodit ze schodů, jezdit na kole.
Začal jsem si více všímat stravy, četl knihy o vlivu potravin na lidské zdraví a pak přišlo to nejdůležitější: Poznání pravdy o původu masa a mléka, a o souvisejícím utrpení zvířat. Stal jsem se veganem. Žádná konzumace potravin živočišného původu.
Mé tělo mi za toto rozhodnutí poděkovalo a dnes, ve věku 40 let se cítím, na rozdíl od mnoha svých vrstevníků, velmi svěže a snad ještě lépe než když mi bylo 20.
Příklady táhnou - Z domova
Rene Schwarz, www.vegmedia.org