Vaše vzkazy
Z našich článků
Naše zdraví - Stránky o zdravém životním stylu a duchovním životě. (c) 2007    nasezdravi@seznam.cz
Další články
Pečená dýně Hokaido

Dýni nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Plech lehce potřeme rostlinným olejem, nakládáme dýni a jemně ji posypeme mletým závorem a dle chuti jiným kořením. Pečeme do měkka. Po vyjmutí z trouby ji potřeme sojovou omáčkou.


Špíz z dýně hokaido a sejtanu

Kousky sejtanu namočíme od nálevu ze sojové omáčky, vody, cibule a česneku a necháme uležet nejméně půl hodiny. Na špejli napichujeme střídavě dýni, sejtan, cibuli a mrkev. Takto připravený špíz klademe na vymazaný plech a podlívanou zálivkou ze sejtanu. Pečeme, až je zelenina měkká. Jako obměnu můžeme používat jakoukoliv zeleninu, např. petržel, celer či červenou řepu.


Dýňová omáčka – krémová polévka z Hokaido

Na trošce rozpáleného oleje osmahneme na drobno nakárjenou cibuli, přidáme kostičky dýně Hokaido, mírně osolíme a dochutíme špetkou mletého zázvoru. Orestujeme a zalejeme trochou vody, či zeleninového vývaru. Dusíme do měkka  - asi 15-20 min. Měkkou zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme. Vzniklou omáčku zahustíme sojovou majonézou nebo rozmixovanými praženými slunečnicovými semínky. Dochutit můžeme kysaným zelím, sojovou omáčkou či zelenou petrželkou.


Ranní dýňová kaše
Mudr. Vladimíra Strnadelová

Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a dáme na dno těžkého kastrolu. Na ni naklademe menší kousky dýně, zalijeme trochou vody nebo zeleninového vývaru, tak aby voda nebyla nad zeleninou a dusíme do měkka s trochou mořské soli nebo sojové omáčky. Nakonec dochutíme kysaným zelím a rozšťoucháme na kaši. Takto vzniklé pyré naklademe na rýžovou nebo jahelnou kaši. Takto vzniklé pyré naklademe na rýžovou nebo jahelnou kaši a ozdobíme petrželkou.


Pizza z dýně
Mudr. Vladimíra Strnadelová

Korpus na pizzu uděláme tak, jak jsme běžně zvyklí nebo použijme tento recept: do mísy dáme trochu vodu, hrnek celozrnné pšeničné mouky a půl hrnku pšeničného kvásku. Vše zamícháme a vypracujeme v řidší těsto. Do tohoto těsta přidáme asi hrnek uvařených měkkých obilovin (rýže, jáhly, namleté kroupy apod.). Vypracujeme těsto řídké konzistence, můžeme event. přidat trochu vlažné vody. Vymažeme a vysypeme plech, na který nalijeme vzniklé těsto a uhladíme. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 stupních do té doby, než se těsto oddělí od okrajů plechu. Mezitím si podusíme dýni s cibulí (jako pro ranní dýňovou kaši). Dochutíme česnekem, sojovou omáčkou a uděláme pyré. Toto pyré nakládáme na připravený korpus a nahoru podle fantazie dáváme podušené kostičky mrkve, petržele, celeru nebo uvařený hrášek, fazole či čočku. Můžeme také přidat opražený  a na kostičky nakrájený šejtan nebo tofu. Nakonec všechno posypeme slunečnicovými semínky a znovu zapečeme. Po vytáhnutí z trouby můžeme ještě posypat kyselým zelím.


Jáhly s dýní
Mudr. Vladimíra Strnadelová

Dýni nakrájíme na kostičky a naklademe do hrnce. Zalejeme asi třemi šálky vody, lehce posolíme. Přivedeme vodu do varu, naysepme na dýni prané jáhly a vaříme až jsou jáhly měkké a voda vyvařená (asi 20-25 minut). Pak zamícháme a vělkou naběračkou uděláme na talíři pěkné kopečky, které ozdobíme nasekanou petrželkou. Talíř doplníme luštěninou a zeleninou podle výběru a fantazie.


Zelenina s dýní
Mudr. Vladimíra Strnadelová

Nakrájíme cibuli na půlměsíčky, lehce orestujeme na trošce rostlinného oleje. Na cibuli naklademe vrstvu jemně nastrouhaného zelí, potom vrstvu na drobno nakrájené dýně a nahoru mrkev nakrájenou na sirky. Jen lehce podlijeme vodou či vývarem, přidáme špetku soli a na mírném ohni vaříme do změknutí. Podáváme s obilovinou a luštěninou.


Blanšírovaný salát
Mudr. Vladimíra Strnadelová

Na kostky nakrájíme půl šálku porku. Půl šílku hlávkového zelí. Půl šálku dýně a jednu cibuli nakrájenou na měsíčky. DO hrnce dáme trochu vody a špetku soli. Do vařící vody dáme nejprve pórek a vaříme bez pokličky asi 2-3 minuty, v létě kratší dobu. Přecedíme, vodu vrátíme na oheň a až začne znovu vařit postupujeme stejně se zelím, s dýní a nakonec povaříme cibuli. Všechnu blanšírovanou zeleninu promícháme a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Ochutíme trochou sojové omáčky a kysaným zelím. Necháme několi minut odležet. Podobně můžeme připravit salát z různých druhů zeleniny.
Zeleninový vývar použijeme na polévku.


Koláč z dýně

Uvaříme do měkka hrnek jáhel. Vlažné jáhly smícháme s jemnou celozrnnou moukou a propacujeme na řidší těsto, které necháme chvíli odležet. Toto těsto pak klademe na vymazaný a vysypaný plech a uhladíme. Pečeme při 150 stupních až se těstolehce oddělí od krajů. Mezi tím si nakrájíme a podusíme dýni na trošce vody do měkka. Propasírujeme ji. Přidáme malou lžišku skořice, trochu zázvoru a drceného hřebíčk. Do této směsi přidáme sladěnku (nebo med či jiné sladidlo) dle chuti. Navrstvíme na upečení korpus a lehce zapečeme. Pokud jsme hodně mlsní, můžeme jako poslední vrstvu dát povařený mák s rozinkami a znovu zapéci.


Dýňová polévka
Mudr. Vladimíra Strnadelová

Nejprve uděláme vývar ze zeleniny, či mořské řasy. Do tohoto vývaru dáme vařit nakrájenou dýni (můžeme ji také předem lehce orestovat na cibulce). Vaříme do měkka, pak přidáme pokrájený porek a jen lehce necháme polévku přejít vařem. Dochutíme sojovou omáčkou nebo miso pastou. Jako obměnu můžeme použít do této polévky jakoukoli zeleninu, případně ji zahustit celozrnnými obilovinami nebo vločkami.


Recepty speciál
Akné
Kožní vyrážky jsou často způsobeny kozumací velkého množství masa, bílého cukru, denaturované mouky (ne celozrnné a čerstvě pomleté), vajíček a stimulantů (k tomu patří i koření), nebo také nedostatkem zdravé stravy jako je čerstvá zelenina, celozrnné potraviny, ovoce, ořechy a luštěniny. Kožní problémy často následují nebo se objeví při problémech s plícemi nebo tlustým střevem. Celý článek najdeš zde


Alkoholová závislost
Alkohol je dobrý podvodník: člověk se cítí šťastný, když je mu mizerně, a silný, když je slabý. Ničí to jeho játra, kazí manželství, ubližuje dětem, nabourává jeho zaměstnání, zkrátka alkohol dělá z člověka „flákače“. Celý alkoholový průmysl by měl být zakázaný, protože pouze dělá z lidi hlupáky za velké peníze. Celý článek najdeš zde


Deprese
Deprese může být zapříčiněna ztrátou milované osoby nebo zaměstnání, alergií na nějaké jídlo, hypoglykémii, problémy v prostředí, kde se nacházím, nebo období menopausy. Může to být cokoliv, co naruší u člověka význam hodnoty, stability, bezpečí nebo efektivnosti.
Čtyřicet procent lidí trpících tímto problémem má jednoho nebo oba rodiče, kteří tím také trpí. Celý článek najdeš zde


Lupy
Často se to stává těm, kteří mají mastné vlasy, jelikož takhle jsou náchylnější ke vzniku povrchového akutního nebo chronického bakteriálního prostředí na kůži.
Příčinou je, že mazové žlázy produkují více mazu. Tento maz slepuje dohromady buňky a kůži. Nadbytek produkce mazu může být způsoben nedostatkem některých z živin. Celý článek najdeš zde


Brambory
Správně biologicky pěstované brambory, nejlépe v písčité půdě, mají jemnou chuť, která připomíná ořechy, ale není tak výrazná. Brambory můžeme jíst i syrové, 3x denně, aniž by se nám zprotivily, nebo abychom jimi byli přesyceni.
Jsou-li však brambory pěstované pomocí umělých hnojiv, chutnají odporně a škrábou v krku, musí to být tedy jedině brambory z vlastní zahrádky.  Celý článek najdeš zde


Vápník a zdravé kosti
Vápník je potřeba pro stavbu a obnovu kostí a zubů. Je podstatný pro funkci srdce a svalů. Chrání před vstřebáváním radioaktivního stroncia. Je potřebný pro srážení enzymů a krve. Je velmi důležitý v těhotenství a kojení. Urychluje všechny léčivé procesy. Pomáhá udržovat vhodný soulad mezi sodíkem, draslíkem a magnéziem. Je potřebný pro léčbu osteoporosy, snižuje vysoký krevní tlak. Zklidňuje srdeční funkce a má tendenci snižovat bolest. Celý článek najdeš zde


Využití a aplikace čárklu
Čárkl je velmi účinnou pomocí při průjmech, dyspepsii, střevních problémech, nadýmání, autointoxikaci, vředech a dalších často velmi vážných problémech zažívacího ústrojí. Také velmi pomáhá při páchnoucí stolici a zácpě, pokud se smíchá s olivovým olejem. Celý článek najdeš zde


Tea Tree Oil
Olej z čajovníku má dlouhou historii tradičního použití. Australští domorodci používali čajovníkové listy na kožní rány, popáleniny a infekce tak, že rozdrtili listy a aplikovali je na postiženou oblast.. Olej z čajovníku obsahuje terpenoid, který má antiseptické a antimykotické (proti plísňové) vlastnosti. Je charakteristický vysokým obsahem aktivní látky (terpinen-4-ol),  díky němuž je čajovníkový olej tak antimikrobiální. Celý článek najdeš zde


Měsíčková mast
Měsíčková mast vyrobená doma je naprosto rozdílná od ostatních přípravků s obsahem měsíčku běžně dostupných v obchodech či lékárnách. Díky svému složení a postupu je naprosto čistá a vhodná k aplikaci na jakékoliv místo na těle (např. i na intimní partie), a taky má uchovány všechny enzymy, vitaminy a jiné látky, které zaručují její léčivý proces. Celý článek najdeš zde


Horečková koupel
Na rozdíl od ostatních způsobů léčení, umělá horečka s sebou nepřináší žádné ochlazení, šok nebo toxické reakce. Horké koupele, i když jsou třeba jen krátké, stimulují imunitní mechanismus celého těla a léčí dokonce původce horečky. Největší nárůst neutrofilních bílých krvinek nastává jednu anebo dvě hodiny po ukončení koupele. Počet lymfocytů začíná narůstat o několik hodin později (dokonce někdy až po jednom dni) a to pokračuje po několik dalších dní. Celý článek najdeš zde


Parní lázně nohou
Sedni si na židli s odhalenými nohami, zbytek těla zakryj dekou nebo jinou přikrývkou. Na nádobu s horkou vodou dej dřevěné laťky a na ně polož chodidla. Nohy zakryj přikrývkou až na zem. Takto seď asi 15 až 20 minut. Nakonec si nohy osprchuj studenou vodou.  Celý článek najdeš zde