Vaše vzkazy
 
 
 
Z našich článků
 
Saláty a zálivky


Blanšírovaný salát
Mudr. Vladimíra Strnadelová

Na kostky nakrájíme půl šálku porku. Půl šílku hlávkového zelí. Půl šálku dýně a jednu cibuli nakrájenou na měsíčky. DO hrnce dáme trochu vody a špetku soli. Do vařící vody dáme nejprve pórek a vaříme bez pokličky asi 2-3 minuty, v létě kratší dobu. Přecedíme, vodu vrátíme na oheň a až začne znovu vařit postupujeme stejně se zelím, s dýní a nakonec povaříme cibuli. Všechnu blanšírovanou zeleninu promícháme a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Ochutíme trochou sojové omáčky a kysaným zelím. Necháme několi minut odležet. Podobně můžeme připravit salát z různých druhů zeleniny.
Zeleninový vývar použijeme na polévku.




Čočkový salát
Becky

2 hrnky uvařené čočky
1 hrnku nakrájené cibule
1 hrnku nakrájeného celéru
nasekaná naťová petržel
1 hrnek uvařené rýže
citronová šťáva
1/3 hrnku nasekaných ořechů
1 hrnek nakrájených rajčat
sůl nebo solčanka (wurzl)

Všechno kromě rajčat promíchej a nechej vychladit v lednici. Rajčata vmíchej těsně před podáváním. Místo rajčat můžeš použít nastrouhanou mrkev a přidat více celéru.




Mrkvový salát
Becky

3 hrnky na kostky nakrájené mrkve
1 hrnek kostek ananasu
1 hrnku hrozinek
3 polévkové lžíce slunečnicových semínek
1  hrnku strouhaného kokosu
1 sklenice pomerančové šťávy

Rozmixuj slunečnicová semínka a smíchej s ostatními ingrediencemi. Dle potřeby a chuti rozmixuj také mrkev. Vychlaď a servíruj.




Špenátový salát
Becky

1 čajové lžíčky čerstvé bazalky
2 polévkové lžíce sezamu
1 hrnku nastrouhané mrkve
1 hrnku citronové šťávy
1 hrnku rozdrcenných mandlí
8 hrnků čerstvého špenátu
tymián
sušená mletá cibule
sůl
2 stroužky rozmačkaného česneku

Smíchej všechno kromě mandlí a nech několik hodin marinovat v lednici. Mandle přidej těsně před použitím.




Sváteční salát
Becky

půl kila zelených fazolek
1 hrnek pečených či vařených kaštanů (nebo jiné dostupné ořechy)
bazalka
nastrouhaná citronová kůra
česnek dle chuti (sušený nebo čerstvý)
16-18 malých cherry rajčátek (rozpůlit)
1 hrnek dobrých oliv (propláchnout)
oregáno
citronová šťáva

Podus fazolky doměkka. Dej do mísy. Nasekej kaštany a přidej k fazolkám spolu s olivami a rajčaty. Přidej bazalku, oregáno a citronovou kůru a šťávu. Zalij s tím zeleninu. Dochuť česnekem, vychlaď a servíruj.





Salát z čínského zelí
Lucka

Složení: 1menší čínské zelí, kápie, okurka, kopr, citron, olej, sůl
obměna:čínské zelí, rajčata, okurek, kukuřice, citron, olej, sůl
obměna: čínské zelí, uvařená červená řepa/celá, potom se nahrubo nastrouhá/, a zase sůl, olej, citron. Je to velmi chutné i pro ty, co jinak červenou řepu moc v oblibě nemají:-)

Zelí pokrájíme, přidáme kousek na drobno nakrájenou pariku, na kolečka nastrouhany okurek a na drobno nakrájený kopr. Posolíme a pokapeme šťávou z citronu /půl až celý citron dle chuti), promícháme, necháme chvíli stát a nakonec přidáme olej. Pokud zelí nepustí moc šťávy, můžeme přidat trochu vody. Olej vše zjemní.





Rajčatový salát s kadeřávkem
Lucka

Nakrájená rajčata, na drobno nakrájený kadeřávek, trošku cibulky, citron, olej, sůl. Osvěžující vyborny.
Obměna: rajčatový salát klasický, ale místo cibulky se dá pórek. Taky velmi chutný.





Hlávkový salát se sojkyškou
Lucka

Listy salátu trochu pokrájíme, nadrobno nakrájíme jarní cibulku i s natí. Sojkyšku nejdříve osolíme, poté vlejeme do salátu, a přidáme citron. Vše dobře promícháme.




Vaření jednou rukou

Sestavila jsem pár vlastních receptů, které jsou prochutnaté několika malými i velkými nejen veganskými jedlíky, takže si myslím, že je mohu pustit dál. Jedná se o recepty zdravé, levné, variabilní, jednoduché, rychlé a dokonce většina z toho jde zvládnout jen jednou rukou. To možná ocení někdo, kdo měl stejně jako já uplakané a blinkající, tudíž často nošené malé dítě. Z vlastní zkušenosti vím, že většinou člověk není schopen vařit okamžitě podle přesného receptu, jelikož většinu ingrediencí doma nemá. Proto následující recepty jsou sepsány tak, aby bylo možno cokoliv vynechat nebo dle potřeby doplnit. Obměny jsou uvedeny  většinou v závorce. Například pokud nemáte wurzl, lze ho téměř vždy nahradit solčankou. Také nejsem nikdy schopna se přesně držet návodu, tudíž neuvádím přesné míry, ale vše závisí na chuti a zkušenosti kuchařky. Věřím, že nikoho neodradí obyčejně recepty. Někdy méně znamená více a často chuť závisí na netradičních kombinacích.
Takže přeji dobrou a zdravou chuť.

Naše zdraví - Stránky o zdravém životním stylu a duchovním životě. (c) 2007    nasezdravi@seznam.cz
Další články
Akné
Kožní vyrážky jsou často způsobeny kozumací velkého množství masa, bílého cukru, denaturované mouky (ne celozrnné a čerstvě pomleté), vajíček a stimulantů (k tomu patří i koření), nebo také nedostatkem zdravé stravy jako je čerstvá zelenina, celozrnné potraviny, ovoce, ořechy a luštěniny. Kožní problémy často následují nebo se objeví při problémech s plícemi nebo tlustým střevem. Celý článek najdeš zde


Alkoholová závislost
Alkohol je dobrý podvodník: člověk se cítí šťastný, když je mu mizerně, a silný, když je slabý. Ničí to jeho játra, kazí manželství, ubližuje dětem, nabourává jeho zaměstnání, zkrátka alkohol dělá z člověka „flákače“. Celý alkoholový průmysl by měl být zakázaný, protože pouze dělá z lidi hlupáky za velké peníze. Celý článek najdeš zde


Deprese
Deprese může být zapříčiněna ztrátou milované osoby nebo zaměstnání, alergií na nějaké jídlo, hypoglykémii, problémy v prostředí, kde se nacházím, nebo období menopausy. Může to být cokoliv, co naruší u člověka význam hodnoty, stability, bezpečí nebo efektivnosti.
Čtyřicet procent lidí trpících tímto problémem má jednoho nebo oba rodiče, kteří tím také trpí. Celý článek najdeš zde


Lupy
Často se to stává těm, kteří mají mastné vlasy, jelikož takhle jsou náchylnější ke vzniku povrchového akutního nebo chronického bakteriálního prostředí na kůži.
Příčinou je, že mazové žlázy produkují více mazu. Tento maz slepuje dohromady buňky a kůži. Nadbytek produkce mazu může být způsoben nedostatkem některých z živin. Celý článek najdeš zde


Brambory
Správně biologicky pěstované brambory, nejlépe v písčité půdě, mají jemnou chuť, která připomíná ořechy, ale není tak výrazná. Brambory můžeme jíst i syrové, 3x denně, aniž by se nám zprotivily, nebo abychom jimi byli přesyceni.
Jsou-li však brambory pěstované pomocí umělých hnojiv, chutnají odporně a škrábou v krku, musí to být tedy jedině brambory z vlastní zahrádky.  Celý článek najdeš zde


Vápník a zdravé kosti
Vápník je potřeba pro stavbu a obnovu kostí a zubů. Je podstatný pro funkci srdce a svalů. Chrání před vstřebáváním radioaktivního stroncia. Je potřebný pro srážení enzymů a krve. Je velmi důležitý v těhotenství a kojení. Urychluje všechny léčivé procesy. Pomáhá udržovat vhodný soulad mezi sodíkem, draslíkem a magnéziem. Je potřebný pro léčbu osteoporosy, snižuje vysoký krevní tlak. Zklidňuje srdeční funkce a má tendenci snižovat bolest. Celý článek najdeš zde


Využití a aplikace čárklu
Čárkl je velmi účinnou pomocí při průjmech, dyspepsii, střevních problémech, nadýmání, autointoxikaci, vředech a dalších často velmi vážných problémech zažívacího ústrojí. Také velmi pomáhá při páchnoucí stolici a zácpě, pokud se smíchá s olivovým olejem. Celý článek najdeš zde


Tea Tree Oil
Olej z čajovníku má dlouhou historii tradičního použití. Australští domorodci používali čajovníkové listy na kožní rány, popáleniny a infekce tak, že rozdrtili listy a aplikovali je na postiženou oblast.. Olej z čajovníku obsahuje terpenoid, který má antiseptické a antimykotické (proti plísňové) vlastnosti. Je charakteristický vysokým obsahem aktivní látky (terpinen-4-ol),  díky němuž je čajovníkový olej tak antimikrobiální. Celý článek najdeš zde


Měsíčková mast
Měsíčková mast vyrobená doma je naprosto rozdílná od ostatních přípravků s obsahem měsíčku běžně dostupných v obchodech či lékárnách. Díky svému složení a postupu je naprosto čistá a vhodná k aplikaci na jakékoliv místo na těle (např. i na intimní partie), a taky má uchovány všechny enzymy, vitaminy a jiné látky, které zaručují její léčivý proces. Celý článek najdeš zde


Horečková koupel
Na rozdíl od ostatních způsobů léčení, umělá horečka s sebou nepřináší žádné ochlazení, šok nebo toxické reakce. Horké koupele, i když jsou třeba jen krátké, stimulují imunitní mechanismus celého těla a léčí dokonce původce horečky. Největší nárůst neutrofilních bílých krvinek nastává jednu anebo dvě hodiny po ukončení koupele. Počet lymfocytů začíná narůstat o několik hodin později (dokonce někdy až po jednom dni) a to pokračuje po několik dalších dní. Celý článek najdeš zde


Parní lázně nohou
Sedni si na židli s odhalenými nohami, zbytek těla zakryj dekou nebo jinou přikrývkou. Na nádobu s horkou vodou dej dřevěné laťky a na ně polož chodidla. Nohy zakryj přikrývkou až na zem. Takto seď asi 15 až 20 minut. Nakonec si nohy osprchuj studenou vodou.  Celý článek najdeš zde



Jste na stránce

1 2 3 4