Saláty a zálivky
Blanšírovaný salát
Mudr. Vladimíra Strnadelová
Na kostky nakrájíme půl šálku porku. Půl šílku hlávkového zelí. Půl šálku dýně a jednu cibuli nakrájenou na měsíčky. DO hrnce dáme trochu vody a špetku soli. Do vařící vody dáme nejprve pórek a vaříme bez pokličky asi 2-3 minuty, v létě kratší dobu. Přecedíme, vodu vrátíme na oheň a až začne znovu vařit postupujeme stejně se zelím, s dýní a nakonec povaříme cibuli. Všechnu blanšírovanou zeleninu promícháme a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Ochutíme trochou sojové omáčky a kysaným zelím. Necháme několi minut odležet. Podobně můžeme připravit salát z různých druhů zeleniny.
Zeleninový vývar použijeme na polévku.
Čočkový salát
Becky
2 hrnky uvařené čočky
1 hrnku nakrájené cibule
1 hrnku nakrájeného celéru
nasekaná naťová petržel
1 hrnek uvařené rýže
citronová šťáva
1/3 hrnku nasekaných ořechů
1 hrnek nakrájených rajčat
sůl nebo solčanka (wurzl)
Všechno kromě rajčat promíchej a nechej vychladit v lednici. Rajčata vmíchej těsně před podáváním. Místo rajčat můžeš použít nastrouhanou mrkev a přidat více celéru.
Mrkvový salát
Becky
3 hrnky na kostky nakrájené mrkve
1 hrnek kostek ananasu
1 hrnku hrozinek
3 polévkové lžíce slunečnicových semínek
1 hrnku strouhaného kokosu
1 sklenice pomerančové šťávy
Rozmixuj slunečnicová semínka a smíchej s ostatními ingrediencemi. Dle potřeby a chuti rozmixuj také mrkev. Vychlaď a servíruj.
Špenátový salát
Becky
1 čajové lžíčky čerstvé bazalky
2 polévkové lžíce sezamu
1 hrnku nastrouhané mrkve
1 hrnku citronové šťávy
1 hrnku rozdrcenných mandlí
8 hrnků čerstvého špenátu
tymián
sušená mletá cibule
sůl
2 stroužky rozmačkaného česneku
Smíchej všechno kromě mandlí a nech několik hodin marinovat v lednici. Mandle přidej těsně před použitím.
Sváteční salát
Becky
půl kila zelených fazolek
1 hrnek pečených či vařených kaštanů (nebo jiné dostupné ořechy)
bazalka
nastrouhaná citronová kůra
česnek dle chuti (sušený nebo čerstvý)
16-18 malých cherry rajčátek (rozpůlit)
1 hrnek dobrých oliv (propláchnout)
oregáno
citronová šťáva
Podus fazolky doměkka. Dej do mísy. Nasekej kaštany a přidej k fazolkám spolu s olivami a rajčaty. Přidej bazalku, oregáno a citronovou kůru a šťávu. Zalij s tím zeleninu. Dochuť česnekem, vychlaď a servíruj.
Salát z čínského zelí
Lucka
Složení: 1menší čínské zelí, kápie, okurka, kopr, citron, olej, sůl
obměna:čínské zelí, rajčata, okurek, kukuřice, citron, olej, sůl
obměna: čínské zelí, uvařená červená řepa/celá, potom se nahrubo nastrouhá/, a zase sůl, olej, citron. Je to velmi chutné i pro ty, co jinak červenou řepu moc v oblibě nemají:-)
Zelí pokrájíme, přidáme kousek na drobno nakrájenou pariku, na kolečka nastrouhany okurek a na drobno nakrájený kopr. Posolíme a pokapeme šťávou z citronu /půl až celý citron dle chuti), promícháme, necháme chvíli stát a nakonec přidáme olej. Pokud zelí nepustí moc šťávy, můžeme přidat trochu vody. Olej vše zjemní.
Rajčatový salát s kadeřávkem
Lucka
Nakrájená rajčata, na drobno nakrájený kadeřávek, trošku cibulky, citron, olej, sůl. Osvěžující vyborny.
Obměna: rajčatový salát klasický, ale místo cibulky se dá pórek. Taky velmi chutný.
Hlávkový salát se sojkyškou
Lucka
Listy salátu trochu pokrájíme, nadrobno nakrájíme jarní cibulku i s natí. Sojkyšku nejdříve osolíme, poté vlejeme do salátu, a přidáme citron. Vše dobře promícháme.