Celozrnný chleba
Pokud jste si vždy přáli doma péct svůj vlastní 100% celozrnný chleba, ale nikdy jste si na to netroufli, abyste předešli případným nezdarům, máte teď příležitost, si to vše krok od kroku nejen znovu přečíst, ale i prohlédnout. Vše je vlastně velmi velmi jednoduchhé a výsledkem budete nadšeni. A opět podotýkám, že je to nejen zdravé ale i levné!
4 hrnky teplé vody
kostka droždí (42g)
polévková lžíce medu
8-10 hrnků celozrnné mouky
1 polévková lžíce soli
čtvrt hrnku oleje (nemusí být)
semínka, kmín a koření dle chuti
Připravíme si celozrnnou mouku, nejlepší je, pokud si ji můžeme doma namlet, aby byla čerstvá. Existují různé mlýnky, my jsme si sehnali jeden „starý“ vyřazený z bývalé jednoty, který nás stál tisíc korun, a nemůžeme si stěžovat.
Ve větší míse smícháme 1 hrnek teplé vody, droždí a med.
Dáme na teplé místo (třeba do mírně rozehřáté trouby) na 15-20 minut, kde to začně pěnit.
Poté přidáme zbytek ingrediencí (my jsme tentokrát přidali slunečnicová a sezamová semínka); mouku přidávejte postupně a začněte vypracovávat těsto. Těsto je dobré hníst v míse nebo na vále asi deset minut. Přidejte tolik mouky, aby se vám těsto příliš nelepilo na prsty a přesto bylo trochu lepkavé, ale ne hutné. Náš mlýnek mele mouku dosti na hrubo, proto dáváme 10 hrnků mouky.
Těsto poté přikryjeme a dáme kynout. Můžeme ho nechat kynout v míse, pokud třeba potom chceme tvarovat přesné chleby, housky apod. Já dávám těsto kynout už do vymazané a vysypané formy(celozrnnou moukou). Protože nemám žádnou speciální formu, peču chléb v klasickém vysokém pekáči, jakéhokoliv tvaru.
Necháme kynout dokud se těsto nezdvojnásobí. Potom ho šoupneme do trouby (osobně ho nechávám kynout v mírně rozehřáté troubě) a pečeme na 200°C do hněda.
Vyklopíme na chladící mřížku nebo třeba jen na pracovní desku:-). Pokud to nejde lehce, jemně obřízneme kolem dokola nožem, znovu obrátíme, trošku zatřepeme a chleba musí vypadnout sám.
Necháme vychladnout, jinak chleba nejde dobře krájet. Nejzdravější chleba je stejně až druhý den a to ještě po krajíčkách opečený. Chleba vydrží měkký a dobrý celý týden.
A na závěř vám jen popřeji DOBROU CHUŤ!