Vaše vzkazy
Z našich článků
Vaření jednou rukou

Sestavila jsem pár vlastních receptů, které jsou prochutnaté několika malými i velkými nejen veganskými jedlíky, takže si myslím, že je mohu pustit dál. Jedná se o recepty zdravé, levné, variabilní, jednoduché, rychlé a dokonce většina z toho jde zvládnout jen jednou rukou. To možná ocení někdo, kdo měl stejně jako já uplakané a blinkající, tudíž často nošené malé dítě. Z vlastní zkušenosti vím, že většinou člověk není schopen vařit okamžitě podle přesného receptu, jelikož většinu ingrediencí doma nemá. Proto následující recepty jsou sepsány tak, aby bylo možno cokoliv vynechat nebo dle potřeby doplnit. Obměny jsou uvedeny  většinou v závorce. Například pokud nemáte wurzl, lze ho téměř vždy nahradit solčankou. Také nejsem nikdy schopna se přesně držet návodu, tudíž neuvádím přesné míry, ale vše závisí na chuti a zkušenosti kuchařky. Věřím, že nikoho neodradí obyčejně recepty. Někdy méně znamená více a často chuť závisí na netradičních kombinacích.
Takže přeji dobrou a zdravou chuť.

Hlavní jídla




Salsa
Maruška

1 velká cibule
česnek dle chuti
kostka bílého tofu
sojová omáčka
5ks čerstvá paprika
20dkg hřiby
žampiony
3 rajčata
rajský protlak pokud možno domácí
1dcl uvařené sojové boby nebo fazole
bramborový škrob solamyl

Velká cibule do sklovata s česnekem podle chuti, přidáme bílé tofu nakrájené na malé kostičky, pokapeme sojovou omáčkou a pět minut vše dohromady dusíme.Připravíme papriku, jak na lečo, hřiby, žampiony, rajská jablíčka spařená a oloupaná, která taky nakrájíme na kostičky. Přidáme uvařenou fazoli, mohou být i sojové uvařené boby. Povaříme, ne dlouho! Asi 8-10 min. Dolít asi 1l vody a zahustíme solamylem. Rajské dáme jenom na 3min.povařit tak, aby se nic nerozvařilo,musí to "křupkat". Příloha rýže natural, nebo celozrnné placky.


Pšenice nebo špalda se zeleninou
Maruška

2 hrnky pšenice nebo špaldy
350g čerstvé nebo mražené zeleniny
1 cibule
olej
solčanka

Den předem namočíme dva hrnky pšenice nebo špaldy, která je chutnější. Druhý den obilí propláchneme, dáme vařit (5cm vody nad obilím,nejlépe do papiňáku vaříme asi 25min pšenici 20min špaldu). Uvařenou scedíme. Na troše olivového oleje orestujeme zmrazenou,nebo čerstvou zeleninu (asi 350 g). POZOR! Dusit jen 6-7min (ztrácí vitaminy). Přichystáme střední cibuli a do horké zeleniny přidáme nadrobno nasekanou cibuli a odstavíme, přikryjeme, aby cibule změkla, a dochutíme solčankou.


Těstoviny různé se špenátem
Maruška

Těstoviny bezvaječné celozrnné
1 kostku mraženého špenátu
cibule
celozrnná mouka
solčanka
0,25 l sojového mléka


Uvaříme těstoviny; POZOR bezvaječné těstoviny vaříme 3 min.a 5 min. nechat dojít ve vodě. Kostku špenátu rozehřejeme na pánvi, přidáme střední nakrájenou cibuli, 2dcl vody a 1 velká lžíce celozrnné mouky – pastu dochutit solčankou. Vymastíme pekáč, vysypeme celozrnnou moukou, nebo strouhankou. Polovinu scezených těstovin dáme na dno pekáče, na to rozetřeme pastu ze špenátu, asi cm od kraje,nahoru přidáme druhou polovinu těstovin a zalijeme čtvrt litrem teplé vody s malou lžičkou solčanky. Mírně pokapeme olivovým olejem. Do špenátové pasty můžeme již předem dát česnek podle chuti. Dáme zapéct. Jen aby to drželo pohromadě a nechat vychladnout,aby se to dalo nakrájet lopatkou. Peče se to asi 20-25min jak kdo to má rád vrch křupavý. Poté přikryjeme na několik minut druhým plechem. Ti kteří mají třetí zuby to určitě mají raději měkčí.


Grahamové špagety s tempehem

500g grahamových špaget (např. Cesii)
1 uzený tempeh
3-5 menších rajčat
1 lžíce olivového oleje
kečup

Grahamové špagety uvaříme v osolené vodě, po scezení přidáme lžíci olivového oleje, nakrájená syrová rajčata a najemno nastrouhaný tempeh. Jíme s  kečupem nebo rajskou omáčkou.


Lehké rizoto

1kg rýže
400g kukuřice
400g hrášek (obojí může být mražené)
2 polévkové lžíce sezamové semínko
mletý zázvor
olej
solčanka
sušená cibule mletá
větší hrst rozinek

Uvaříme rýži. Spaříme horkou vodou mraženou zeleninu a smícháme s horkou rýží, přimícháme ostatní suroviny a osolíme dle chuti. Má to trošku netradiční, ale velmi dobrou chuť.


Letní bramborové pyré

1 díl brambor
1 díl cuketa
česnek
cibule
kurkuma
1 mrkev
sůl

Nakrájíme zeleninu, přidáme sůl a kurkumu, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Poté trochu vody odlijeme a vyšleháme postupně v mixéru na hladké pyré. Tato kaše je velmi vhodná pro děti, které nemají rádi česnek, mrkev atd., protože rozmixováním zeleninu v kaši „schováme“ a dodáme ji akorát lahodnou chuť a barvu.



Bramborová kaše sojová
Olga

500 g brambor
150 g vařených sojových bobů
3 lžíce oleje
sekaný libeček

Do bramborové kaše vmícháme rozmixované sojové boby a olej, podle potřeby dosolíme, dochutíme olejem a zdobíme libečkem.



Čočka s obilím
Olga

400g čočky
100g pšenice
1/10 celéru
1 hlavička česneku
3 lžíce oleje
pažitka
sůl

Uvaříme doměkka zvlášť čočku a zvlášť obilí (s celerem), smícháme dohromady, přidáme olej, sůl, utřený česnek, povaříme 5 minut a ozdobíme pažitkou. Takto můžeme upravit i samotnou vařenou pšenice, pokud nemáme čočku.

Naše zdraví - Stránky o zdravém životním stylu a duchovním životě. (c) 2007    nasezdravi@seznam.cz
Další články
Akné
Kožní vyrážky jsou často způsobeny kozumací velkého množství masa, bílého cukru, denaturované mouky (ne celozrnné a čerstvě pomleté), vajíček a stimulantů (k tomu patří i koření), nebo také nedostatkem zdravé stravy jako je čerstvá zelenina, celozrnné potraviny, ovoce, ořechy a luštěniny. Kožní problémy často následují nebo se objeví při problémech s plícemi nebo tlustým střevem. Celý článek najdeš zde


Alkoholová závislost
Alkohol je dobrý podvodník: člověk se cítí šťastný, když je mu mizerně, a silný, když je slabý. Ničí to jeho játra, kazí manželství, ubližuje dětem, nabourává jeho zaměstnání, zkrátka alkohol dělá z člověka „flákače“. Celý alkoholový průmysl by měl být zakázaný, protože pouze dělá z lidi hlupáky za velké peníze. Celý článek najdeš zde


Deprese
Deprese může být zapříčiněna ztrátou milované osoby nebo zaměstnání, alergií na nějaké jídlo, hypoglykémii, problémy v prostředí, kde se nacházím, nebo období menopausy. Může to být cokoliv, co naruší u člověka význam hodnoty, stability, bezpečí nebo efektivnosti.
Čtyřicet procent lidí trpících tímto problémem má jednoho nebo oba rodiče, kteří tím také trpí. Celý článek najdeš zde


Lupy
Často se to stává těm, kteří mají mastné vlasy, jelikož takhle jsou náchylnější ke vzniku povrchového akutního nebo chronického bakteriálního prostředí na kůži.
Příčinou je, že mazové žlázy produkují více mazu. Tento maz slepuje dohromady buňky a kůži. Nadbytek produkce mazu může být způsoben nedostatkem některých z živin. Celý článek najdeš zde


Brambory
Správně biologicky pěstované brambory, nejlépe v písčité půdě, mají jemnou chuť, která připomíná ořechy, ale není tak výrazná. Brambory můžeme jíst i syrové, 3x denně, aniž by se nám zprotivily, nebo abychom jimi byli přesyceni.
Jsou-li však brambory pěstované pomocí umělých hnojiv, chutnají odporně a škrábou v krku, musí to být tedy jedině brambory z vlastní zahrádky.  Celý článek najdeš zde


Vápník a zdravé kosti
Vápník je potřeba pro stavbu a obnovu kostí a zubů. Je podstatný pro funkci srdce a svalů. Chrání před vstřebáváním radioaktivního stroncia. Je potřebný pro srážení enzymů a krve. Je velmi důležitý v těhotenství a kojení. Urychluje všechny léčivé procesy. Pomáhá udržovat vhodný soulad mezi sodíkem, draslíkem a magnéziem. Je potřebný pro léčbu osteoporosy, snižuje vysoký krevní tlak. Zklidňuje srdeční funkce a má tendenci snižovat bolest. Celý článek najdeš zde


Využití a aplikace čárklu
Čárkl je velmi účinnou pomocí při průjmech, dyspepsii, střevních problémech, nadýmání, autointoxikaci, vředech a dalších často velmi vážných problémech zažívacího ústrojí. Také velmi pomáhá při páchnoucí stolici a zácpě, pokud se smíchá s olivovým olejem. Celý článek najdeš zde


Tea Tree Oil
Olej z čajovníku má dlouhou historii tradičního použití. Australští domorodci používali čajovníkové listy na kožní rány, popáleniny a infekce tak, že rozdrtili listy a aplikovali je na postiženou oblast.. Olej z čajovníku obsahuje terpenoid, který má antiseptické a antimykotické (proti plísňové) vlastnosti. Je charakteristický vysokým obsahem aktivní látky (terpinen-4-ol),  díky němuž je čajovníkový olej tak antimikrobiální. Celý článek najdeš zde


Měsíčková mast
Měsíčková mast vyrobená doma je naprosto rozdílná od ostatních přípravků s obsahem měsíčku běžně dostupných v obchodech či lékárnách. Díky svému složení a postupu je naprosto čistá a vhodná k aplikaci na jakékoliv místo na těle (např. i na intimní partie), a taky má uchovány všechny enzymy, vitaminy a jiné látky, které zaručují její léčivý proces. Celý článek najdeš zde


Horečková koupel
Na rozdíl od ostatních způsobů léčení, umělá horečka s sebou nepřináší žádné ochlazení, šok nebo toxické reakce. Horké koupele, i když jsou třeba jen krátké, stimulují imunitní mechanismus celého těla a léčí dokonce původce horečky. Největší nárůst neutrofilních bílých krvinek nastává jednu anebo dvě hodiny po ukončení koupele. Počet lymfocytů začíná narůstat o několik hodin později (dokonce někdy až po jednom dni) a to pokračuje po několik dalších dní. Celý článek najdeš zde


Parní lázně nohou
Sedni si na židli s odhalenými nohami, zbytek těla zakryj dekou nebo jinou přikrývkou. Na nádobu s horkou vodou dej dřevěné laťky a na ně polož chodidla. Nohy zakryj přikrývkou až na zem. Takto seď asi 15 až 20 minut. Nakonec si nohy osprchuj studenou vodou.  Celý článek najdeš zde