Hlavní jídla
Salsa
Maruška
1 velká cibule
česnek dle chuti
kostka bílého tofu
sojová omáčka
5ks čerstvá paprika
20dkg hřiby
žampiony
3 rajčata
rajský protlak pokud možno domácí
1dcl uvařené sojové boby nebo fazole
bramborový škrob solamyl
Velká cibule do sklovata s česnekem podle chuti, přidáme bílé tofu nakrájené na malé kostičky, pokapeme sojovou omáčkou a pět minut vše dohromady dusíme.Připravíme papriku, jak na lečo, hřiby, žampiony, rajská jablíčka spařená a oloupaná, která taky nakrájíme na kostičky. Přidáme uvařenou fazoli, mohou být i sojové uvařené boby. Povaříme, ne dlouho! Asi 8-10 min. Dolít asi 1l vody a zahustíme solamylem. Rajské dáme jenom na 3min.povařit tak, aby se nic nerozvařilo,musí to "křupkat". Příloha rýže natural, nebo celozrnné placky.
Pšenice nebo špalda se zeleninou
Maruška
2 hrnky pšenice nebo špaldy
350g čerstvé nebo mražené zeleniny
1 cibule
olej
solčanka
Den předem namočíme dva hrnky pšenice nebo špaldy, která je chutnější. Druhý den obilí propláchneme, dáme vařit (5cm vody nad obilím,nejlépe do papiňáku vaříme asi 25min pšenici 20min špaldu). Uvařenou scedíme. Na troše olivového oleje orestujeme zmrazenou,nebo čerstvou zeleninu (asi 350 g). POZOR! Dusit jen 6-7min (ztrácí vitaminy). Přichystáme střední cibuli a do horké zeleniny přidáme nadrobno nasekanou cibuli a odstavíme, přikryjeme, aby cibule změkla, a dochutíme solčankou.
Těstoviny různé se špenátem
Maruška
Těstoviny bezvaječné celozrnné
1 kostku mraženého špenátu
cibule
celozrnná mouka
solčanka
0,25 l sojového mléka
Uvaříme těstoviny; POZOR bezvaječné těstoviny vaříme 3 min.a 5 min. nechat dojít ve vodě. Kostku špenátu rozehřejeme na pánvi, přidáme střední nakrájenou cibuli, 2dcl vody a 1 velká lžíce celozrnné mouky – pastu dochutit solčankou. Vymastíme pekáč, vysypeme celozrnnou moukou, nebo strouhankou. Polovinu scezených těstovin dáme na dno pekáče, na to rozetřeme pastu ze špenátu, asi cm od kraje,nahoru přidáme druhou polovinu těstovin a zalijeme čtvrt litrem teplé vody s malou lžičkou solčanky. Mírně pokapeme olivovým olejem. Do špenátové pasty můžeme již předem dát česnek podle chuti. Dáme zapéct. Jen aby to drželo pohromadě a nechat vychladnout,aby se to dalo nakrájet lopatkou. Peče se to asi 20-25min jak kdo to má rád vrch křupavý. Poté přikryjeme na několik minut druhým plechem. Ti kteří mají třetí zuby to určitě mají raději měkčí.
Grahamové špagety s tempehem
500g grahamových špaget (např. Cesii)
1 uzený tempeh
3-5 menších rajčat
1 lžíce olivového oleje
kečup
Grahamové špagety uvaříme v osolené vodě, po scezení přidáme lžíci olivového oleje, nakrájená syrová rajčata a najemno nastrouhaný tempeh. Jíme s kečupem nebo rajskou omáčkou.
Lehké rizoto
1kg rýže
400g kukuřice
400g hrášek (obojí může být mražené)
2 polévkové lžíce sezamové semínko
mletý zázvor
olej
solčanka
sušená cibule mletá
větší hrst rozinek
Uvaříme rýži. Spaříme horkou vodou mraženou zeleninu a smícháme s horkou rýží, přimícháme ostatní suroviny a osolíme dle chuti. Má to trošku netradiční, ale velmi dobrou chuť.
Letní bramborové pyré
1 díl brambor
1 díl cuketa
česnek
cibule
kurkuma
1 mrkev
sůl
Nakrájíme zeleninu, přidáme sůl a kurkumu, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Poté trochu vody odlijeme a vyšleháme postupně v mixéru na hladké pyré. Tato kaše je velmi vhodná pro děti, které nemají rádi česnek, mrkev atd., protože rozmixováním zeleninu v kaši „schováme“ a dodáme ji akorát lahodnou chuť a barvu.
Bramborová kaše sojová
Olga
500 g brambor
150 g vařených sojových bobů
3 lžíce oleje
sekaný libeček
Do bramborové kaše vmícháme rozmixované sojové boby a olej, podle potřeby dosolíme, dochutíme olejem a zdobíme libečkem.
Čočka s obilím
Olga
400g čočky
100g pšenice
1/10 celéru
1 hlavička česneku
3 lžíce oleje
pažitka
sůl
Uvaříme doměkka zvlášť čočku a zvlášť obilí (s celerem), smícháme dohromady, přidáme olej, sůl, utřený česnek, povaříme 5 minut a ozdobíme pažitkou. Takto můžeme upravit i samotnou vařenou pšenice, pokud nemáme čočku.