Hlavní jídla
Sekaná z cizrny
1 hrnek ječných krup č.10
1 hrnek cizrny
dle chuti cibule, česnek, majoránka, kmín, solčanka (vegeta bez glutamanu sodného), tebi (sušené lahůdkové droždí)
1 lžičky kurkumy (žlutého koření)
voda dle potřeby
Kroupy a cizrnu odděleně namoč, nejlépe přes noc, ráno propláchni a odděleně vař. Kroupy přiveď k varu, propláchni a v čisté vodě znovu přiveď k varu, znovu propláchni a nyní vař až do měkka. Budou sypké a nepřipálí se. Cizrnu stačí slít při varu pouze jednou.
Vše umel, či nahrubo rozmixuj, přidej ochucovadla a vody jen tolik, aby celá směs byla řidší. Peč 20 minut.
Dobrou chuť.
Zapékané slunečné těstoviny
Celozrnné těstoviny
Slunečnicové semínko
Sušená cibule
Sůl
Wurzl/solčanka
Olivový olej
Mražený hrášek a kukuřice
Slijeme uvařené těstoviny. Jemně na suché pánvi opražíme slunečnici. Rozmixujeme spolu se sušenou cibulí (nasucho!). Přilít vodu, olej, sůl, wurzl nebo solčanku. Rozmixovat na hladkou kaši. Částečně rozmrazíme hrášek a kukuřici. Vše smícháme s těstovinami. Uhladíme do předem vymazaného pekáče (nebo použijeme pečící papír) a pečeme dohněda.
Pizza nekynutá zbytková
1 dílu kukuřičná kaše
1 díl ovesné vločky
1 dílu kukuřičná mouka hladká
sůl
rajský protlak
bílé tofu
oregáno
bazalka
tymián
solčanka
nakrájená rajčata (cibule aj.)
Namočíme na pár hodin ovesné vločky. Smícháme s kaší, moukou a solí. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, uhladíme, vytvarujeme dle chuti do kruhu. Smícháme rajský protlak, nastrouhané bílé tofu, oregáno, bazalku, tymián, olej, solčanku. Natřeme na těsto. Zapečeme 10 minut, vytáhneme a položíme nakrájená rajčata, cibuli aj. Dopečeme dohněda.