Vaření jednou rukou
Sestavila jsem pár vlastních receptů, které jsou prochutnaté několika malými i velkými nejen veganskými jedlíky, takže si myslím, že je mohu pustit dál. Jedná se o recepty zdravé, levné, variabilní, jednoduché, rychlé a dokonce většina z toho jde zvládnout jen jednou rukou. To možná ocení někdo, kdo měl stejně jako já uplakané a blinkající, tudíž často nošené malé dítě. Z vlastní zkušenosti vím, že většinou člověk není schopen vařit okamžitě podle přesného receptu, jelikož většinu ingrediencí doma nemá. Proto následující recepty jsou sepsány tak, aby bylo možno cokoliv vynechat nebo dle potřeby doplnit. Obměny jsou uvedeny většinou v závorce. Například pokud nemáte wurzl, lze ho téměř vždy nahradit solčankou. Také nejsem nikdy schopna se přesně držet návodu, tudíž neuvádím přesné míry, ale vše závisí na chuti a zkušenosti kuchařky. Věřím, že nikoho neodradí obyčejně recepty. Někdy méně znamená více a často chuť závisí na netradičních kombinacích.
Takže přeji dobrou a zdravou chuť.
Hlavní jídla
Zapékané brambory
750g vařených brambor
1 tempeh
1 cibule
sůl
bylinková sůl
100g kešu
Brambory nakrájíme do pekáče na kolečka a ochutíme solí a vegetou. Prokládáme najemno nastrouhaným tempehem a cibulí. Na závěr polijeme ořechovým mlékem. Zapékáme dozlatova.
Pečené brambory
Brambory
Pokud nemáme rané brambory oloupeme je a nakrájíme podélně na čtyři díly - měsíčky (malé stačí na poloviny, větší naopak na více kousků). Poskládáme na suchý plech a vložíme do rozehřáté trouby na 250°C. Pečeme do zhnědnutí brambor. Podáváme s čímkoliv (omáčky, pomazánky) jako přílohu, můžeme taky s česnekem, olejem (avokádem) a solí podávat k zeleninovému salátu jako hlavní jídlo. Je to výborná zdravá varianta hranolek nebo spíše amerických brambor bez jakéhokoliv smažení nebo použití tuku. Brambory můžeme už do trouby vložit posypané kmínem, solí apod. Je to přímo královské jídlo, které mají rádi všichni a to hlavně malé děti - i ty nejmenší, protože je mohou jíst rukama!
Chilli
Autor :Becky
1/4 hrníčku červených fazolí
2 1/2 hrnků vody
1 čaj. lžička soli
1 bobkový list
1/2 čajové lžičky oregána
1/2 čajové lžičky sušeného česneku v prášku
1 hrníček dušených rajčat
1/4 polévkové lžíce mleté papriky
1/4 polévkové lžíce sušené cibule
1/4 čajové lžíce bazalky
syrová cibule
chilli koření dle chuti
Fazole zalijeme vodou, dusíme do měkka. Přimícháme zbylé ingredience. Dusíme 30 minut. Přidej další koření dle chuti a servíruj.