Hlavní jídla
Vitarianské pesto
1 díl nepražené kešu
1 díl rajčata
solčanka
bylinky dle chuti
Vše rozmixujeme. Pro 100% vitarianské jídlo uděláme špagety z podélně nastrouhaných či nakrájených cuket, které nasolíme a slijeme vodu. Jinak můžeme použít i jako pomazánku.
Tahini sekaná
Sojová mouka
Sezamové semínko
Slunečnicové semínko
Sušená cibule
Rýže uvařená
Solčanka
Bylinky - koření
Opražíme nasucho semínka a vymixujeme v mixéru spolu se solčankou a suš. cibulí na hladké tahini (bez přidání vody za pomocí míchání). Přisypeme bylinky, vařenou rýži a zahustíme sojovou moukou na pevnou hmotu. Dáme na papírem vyložený plech a dobře upěchujeme. Pečeme ne do úplného zhnědnutí.
Brambory s cuketou
1 díl uvařené brambory
1 díl cukety
seznam
solčanka
ovesné vločky
sušená cibule
čerstvá cibule
Cuketu nařežeme na kostky a prosolíme. Smícháme s uvařenými kostkami brambor, čerstvou nakrájenou cibulí a dáme na vymazaný plech (nebo pečící papír). Umixujeme ovesné vločky a opražený seznam 1:1, sušenou cibuli, sůl. Polijeme směs na plechu a zapečeme dohněda.
Cizrnová omeleta
Cizrna - garbanzo - římský hrách
Kurkuma
Solčanka
Na několik hodin namočíme cizrnu. Poté rozmixujeme na hladkou hustou kaši s kurkumou a solčankou. Můžeme přidat sušenou cibuli, olej, tebi, koření. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem do 1-2 cm vysoké vrstvy. Pečeme do zhnědnutí a můžeme potřít na závěr olejem, aby vydržela měkčí. Velmi dobré je čtverečky omelety zapéct mezi dva chleby jako sendvič.
Cuketoví uhoři
Cuketa
Olivový olej
Sušená paprika
Solčanka
Oregáno
Bazalka
Tymián
Oloupanou cuketu nakrájíme podélně na šestiny (podle velikosti cukety i na osminy). Smícháme olivový olej, sušenou papriku, solčanku, oregáno, bazalku, tymián. Vymažeme pekáč, položíme cukety, které hustě potřeme olejovou směsí. Pečeme přikryté do změknutí. Asi 20 min.
Vaření jednou rukou
Sestavila jsem pár vlastních receptů, které jsou prochutnaté několika malými i velkými nejen veganskými jedlíky, takže si myslím, že je mohu pustit dál. Jedná se o recepty zdravé, levné, variabilní, jednoduché, rychlé a dokonce většina z toho jde zvládnout jen jednou rukou. To možná ocení někdo, kdo měl stejně jako já uplakané a blinkající, tudíž často nošené malé dítě. Z vlastní zkušenosti vím, že většinou člověk není schopen vařit okamžitě podle přesného receptu, jelikož většinu ingrediencí doma nemá. Proto následující recepty jsou sepsány tak, aby bylo možno cokoliv vynechat nebo dle potřeby doplnit. Obměny jsou uvedeny většinou v závorce. Například pokud nemáte wurzl, lze ho téměř vždy nahradit solčankou. Také nejsem nikdy schopna se přesně držet návodu, tudíž neuvádím přesné míry, ale vše závisí na chuti a zkušenosti kuchařky. Věřím, že nikoho neodradí obyčejně recepty. Někdy méně znamená více a často chuť závisí na netradičních kombinacích.
Takže přeji dobrou a zdravou chuť.