Hlavní jídla
Pečená dýně Hokaido
Dýni nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Plech lehce potřeme rostlinným olejem, nakládáme dýni a jemně ji posypeme mletým závorem a dle chuti jiným kořením. Pečeme do měkka. Po vyjmutí z trouby ji potřeme sojovou omáčkou.
Špíz z dýně hokaido a sejtanu
Kousky sejtanu namočíme od nálevu ze sojové omáčky, vody, cibule a česneku a necháme uležet nejméně půl hodiny. Na špejli napichujeme střídavě dýni, sejtan, cibuli a mrkev. Takto připravený špíz klademe na vymazaný plech a podlívanou zálivkou ze sejtanu. Pečeme, až je zelenina měkká. Jako obměnu můžeme používat jakoukoliv zeleninu, např. petržel, celer či červenou řepu.
Pizza z dýně
Mudr. Vladimíra Strnadelová
Korpus na pizzu uděláme tak, jak jsme běžně zvyklí nebo použijme tento recept: do mísy dáme trochu vodu, hrnek celozrnné pšeničné mouky a půl hrnku pšeničného kvásku. Vše zamícháme a vypracujeme v řidší těsto. Do tohoto těsta přidáme asi hrnek uvařených měkkých obilovin (rýže, jáhly, namleté kroupy apod.). Vypracujeme těsto řídké konzistence, můžeme event. přidat trochu vlažné vody. Vymažeme a vysypeme plech, na který nalijeme vzniklé těsto a uhladíme. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 stupních do té doby, než se těsto oddělí od okrajů plechu. Mezitím si podusíme dýni s cibulí (jako pro ranní dýňovou kaši). Dochutíme česnekem, sojovou omáčkou a uděláme pyré. Toto pyré nakládáme na připravený korpus a nahoru podle fantazie dáváme podušené kostičky mrkve, petržele, celeru nebo uvařený hrášek, fazole či čočku. Můžeme také přidat opražený a na kostičky nakrájený šejtan nebo tofu. Nakonec všechno posypeme slunečnicovými semínky a znovu zapečeme. Po vytáhnutí z trouby můžeme ještě posypat kyselým zelím.
Jáhly s dýní
Mudr. Vladimíra Strnadelová
Dýni nakrájíme na kostičky a naklademe do hrnce. Zalejeme asi třemi šálky vody, lehce posolíme. Přivedeme vodu do varu, naysepme na dýni prané jáhly a vaříme až jsou jáhly měkké a voda vyvařená (asi 20-25 minut). Pak zamícháme a vělkou naběračkou uděláme na talíři pěkné kopečky, které ozdobíme nasekanou petrželkou. Talíř doplníme luštěninou a zeleninou podle výběru a fantazie.
Zelenina s dýní
Mudr. Vladimíra Strnadelová
Nakrájíme cibuli na půlměsíčky, lehce orestujeme na trošce rostlinného oleje. Na cibuli naklademe vrstvu jemně nastrouhaného zelí, potom vrstvu na drobno nakrájené dýně a nahoru mrkev nakrájenou na sirky. Jen lehce podlijeme vodou či vývarem, přidáme špetku soli a na mírném ohni vaříme do změknutí. Podáváme s obilovinou a luštěninou.