Pomazánky, paštiky
Luštěninová paštika
2 díly uvařené luštěniny (cizrna, fazole, soja)
1 díl opražené vlašské ořechy (pražené arašídy)
solčanka
sušená cibule
Rozmixujeme ořechy a cibuli. Přidáme sůl a luštěniny a mixujeme za pomocí občasného promíchávání. Chceme - li mít pomazánku přidáme požadované množství vody nebo dle
chuti olej.
Slunečnicová pomazánka
Slunečnicové semínko
Sušená cibule
Wurzl / slunečnice
Nasucho opražíme slunečnicové semínko přidáme ostatní a vše rozmixujeme.
Dýňová pomazánka
1 díl uzené tofu
1 díl pražená dýňová semínka
sušená cibule
solčanka
Nejdříve rozmixujeme semínka, přidáme tofu a koření a dle potřeby vodu .
Uzená čočková pomazánka
1 díl uzené tofu
1 díl vařená čočka
solčanka
olej
Vše rozmixujeme a pak si už jen pochutnáváme.
Arašídové máslo - peanut butter
Arašídy
Arašídy na suchém plechu popražíme dokud nepopraská slupka. Můžeme použít již pražené. Lepší ale žel dražší jsou neslané. Mixujeme a přitom mícháme. Začne se uvolňovat tuk, který vytvoří máslo žádané konzistence. Stejně můžeme udělat i mandlové máslo.
Tahini
Sezamové semínko
Popražíme sezamové semínko a rozmixujeme. Mixujeme delší dobu, bez vody a za pomocí míchání. Můžeme udělat i slunečnicové nebo dýňové tahini. Uzavřené v lednici vydrží i několik měsíců. Zdravější ale netrvanlivé tahini vyrobíme rozmixováním čerstvých semen s trochou vody. Dle chuti přidáme sůl, tebi, papriku atd nebo naopak med či javorový sirup, viz. chalva.
Vaření jednou rukou
Sestavila jsem pár vlastních receptů, které jsou prochutnaté několika malými i velkými nejen veganskými jedlíky, takže si myslím, že je mohu pustit dál. Jedná se o recepty zdravé, levné, variabilní, jednoduché, rychlé a dokonce většina z toho jde zvládnout jen jednou rukou. To možná ocení někdo, kdo měl stejně jako já uplakané a blinkající, tudíž často nošené malé dítě. Z vlastní zkušenosti vím, že většinou člověk není schopen vařit okamžitě podle přesného receptu, jelikož většinu ingrediencí doma nemá. Proto následující recepty jsou sepsány tak, aby bylo možno cokoliv vynechat nebo dle potřeby doplnit. Obměny jsou uvedeny většinou v závorce. Například pokud nemáte wurzl, lze ho téměř vždy nahradit solčankou. Také nejsem nikdy schopna se přesně držet návodu, tudíž neuvádím přesné míry, ale vše závisí na chuti a zkušenosti kuchařky. Věřím, že nikoho neodradí obyčejně recepty. Někdy méně znamená více a často chuť závisí na netradičních kombinacích.
Takže přeji dobrou a zdravou chuť.