Pomazánka z pečených cuket
Lucka
1kg cuket, 4 rajčata, 5 stroužků česneku, olej, sůl, mletá paprika.
Cuketu upečeme v troubě (celou, neloupeme, ale musíme obracet, aby se příliš nespálila). Poté rozkrojíme, vydlabeme ze slupky dužninu a rozmělníme. Rajčata drobně nasekáme, česnek utřeme, přidáme sůl, papriku a několik lžic oleje.
Vše promícháme, plníme do sklenic a sterilujeme.
Pokud chceme ihned použít, můžeme chvilku celou směs podusit a popř. rozmixovat.
Výborné na tousty, lze použít jako přílohu k těstovinám.
Pomazánka z datlí
Lucka
- datle, slunečnicová semínka (menší díl), kokosové nebo sójové mléko.
Datle se slunečnicovými semínky a mlékem rozemeleme v mixéru (s větším nožem než je jen taková ta nožka). Pokud nedáváme kokosové mléko, můžeme ještě přidat kokos.
Pomazánka ze sójové mouky - sladká
Lucka
-Hladká sójová mouka, kokos, med.
V trošce vody mouku povaříme, přidáme kokos a med. Pro vylepšení můžeme ještě přidat nasekané oříšky.
Pomazánka ze sójové mouky-slaná
Lucka
- Hladká sójová mouka, mletá paprika, kmín, cibulka, tebi, sůl olej.
Mouku v trošce vody povaříme, vodu se snažíme vyvařit, přidáme koření a přísady. Po namazání nakrájíme česnek.
"Rybí" pomazánka
Lucka
-2 lžíce spařených kukuřičných lupínků, 1 bílé Tofu, cibule, mořské řasy dle libosti, sůl, olej, trošku citrónu.
Řasy upravíme dle návodu na obalu, ostatní suroviny dáme do mixéru, můžeme přidat trošku vody a vše rozmixujeme.
Jáhlová pomazánka
Lucka
-uvařené jáhly, 1 větší uvařený brambor, kousek celeru, uzené tofu, sůl, oleje, citrón, zelená petrželka.
Celer a tofu nastrouháme, ostatní suroviny rozmixujeme, můžeme přidat trošku vody a ochutíme.
Tofu s avokádem
Lucka
2bílé tofu, 1 avokádo, trošku vody, cibule, citrón, sůl, olej, asi 60g slunečnicových semen.
Slunečnicová semínka rozemeleme na tříštivém mlýnku, ostatní suroviny kromě cibulky rozmixujeme na způsob majonézy. Vše smícháme a nakonec přidáme na drobno nakrájenou cibulku. Podáváme s topinkou a kyselou okurkou.
Tofu s celerem
Lucka
2 bílé tofu, půl uzeného tofu, kousek celeru, sůl, olej, citrón.
1 tofu rozmixujeme se solí, vodou, olejem a troškou citrónu na způsob majonézy. Zbytek tofu a celer nastrouháme, vše promícháme a dochutíme. Místo celeru můžeme část nahradit nastrouhanou mrkví.
Sójová pomazánka
Lucka
-uvařené a rozemleté nebo rozmixované sójové boby, sůl, olej, bazalka, cibule, 1 stroužek česneku, zelená petrželka, pro zlepšení chuti můžeme přidat uzené tofu.
Sóju necháme namočit nejlépe přes noc ( je pak rychleji uvařená), dáme do tlakového hrnce, ale hned nezakrývat, až se voda zavaří a začne pěnit. Když voda začne vařit, pěnu se slupkami sebereme, zeslabíme na 2° (na el. sporáku) přikryjeme originál pokličkou a vaříme asi 2hodiny. Pokud sóju nenamočíme vaření trvá 2,5-3hodiny. Pokud hrnec začne "prskat", odstavíme a sója je už většinou měkká. Takto uvařená sója je jako máslo.
Tofu s protlakem
Lucka
1 bíle tofu, 1 menší rajčatový protlak, sůl, tymián, olej
Tofu nastrouhat, přidat ostatní suroviny a zamíchat.
Pomazánka ze sójových bobů
Lucka
- uvařené sojové boby, uzené tofu, rajčatový protlak, zelené bylinky (kousek šalvěje, tymiánu, yzopu, bazalky). Část bylinek můžeme dát do vody, ve které vaříme sóju. Celerovou nať, zelená petržel, cibule, olej, sůl.
Ze sóji vymačkáme co nejvíce vody, zvlášť na trošce vody podusíme cibulku, přidáme sój. boby, necháme odpařit trochu vody, přidáme pokrájené bylinky (můžeme nahradit i sušenýma). Nastrouháme uzené tofu a vše smícháme.
Tofu pomazánka s bramborem
Lucka
1-2 bílé tofu, asi 3 uvařené brambory, mletá červená paprika, sůl, olej, cibule, voda
Tofu a brambory postrouháme na jemno, přidáme vodu nebo přímo rozmixujeme s vodou a dochutíme.
VLOČKOVÁ S OLIVAMA
Lucka
- vločky, olivy, sůl, olej, bazalka, kurkuma, cibule, stroužek česneku, pažitka (petrželka aj..)
Vločky povaříme, až zhoustnou na konzistenci kaše, přidáme pokrájené olivy, cibulku a dochutíme.
Zeleninová s lilkem
Lucka
- větší lilek, několik zeleninových paprik, kousek mrkve, kousek celeru, 1 větší rajče, zelené bylinky, česnek, cibule, vločky, sůl, olej, sójová omáčka, tebi.
Zeleninu a zelené bylinky pokrájíme a dusíme pod pokličkou v trošce vody. Až je zelenina měkká, rozmixujeme ji a pokud je hodně řídké konzistence, zahustíme vločkami. A dochutíme dle vlastní chuti. Pokud jsou papriky trošku pálivé, pomazánka je trošku pikantní, je výborná.