Pomazánky, paštiky
Tofu vaječina
Autor: Becky
1 bílé přírodní tofu
1 cibule
sůl
kurkuma
bylinková sůl
olej
voda
Na oleji s vodou zpěň cibuli do které přidej najemno nastrouhané tofu. Dochuť solí popř. bylinkovou solí nebo wurzlem. Pro hezkou barvu dej trochu kurkumy (pozor ne moc, aby to nezhořklo). Za stálého míchání chvíli podus.
"Hořčicová" pomazánka
Autor: Becky
1 hrnek kešu
1 hrnek vody
1 čajová lžíce sušené cibule
vařené mrkve
petržel
čajové lžíce soli
česnek
1/8 čajové lžíce mleté papriky
1 polévková lžíce citrónové šťávy
1 čajová lžíce kurkumy (není nutno)
Rozmixuj do hladka vše kromě citrónové šťávy. Potom přidej šťávu a mixuj jen pro smíchání. Vychlaď.
Avokádo – pomazánka
Autor: Tom, USA
Zralé avokádo rozmačkáme, přidáme 3 stroužky drceneho česneku, solčanku či jiné koření vegeta bez glutamanu sodného nebo jen sůl.
To by stačilo, jestliže ji chceš mít pikantnější, tak přidej jakékoliv koření dle vlastní chuti. Vše zamichat a je to.
Dobrou chuť.
Papriková pomazánka
1 kg červená paprika kápie
1 sáček mletá červená paprika sladká
2 cibule
sůl
olej (nemusí být)
Na oleji nebo vodě podusíme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a po chvíli nakrájenou čerstvou papriku, sůl a další koření dle chuti. Dusíme na mírném plameni pod pokličkou do změknutí. Poté rozmixujeme, vychladíme a můžeme servírovat jako pomazánku nebo s rozmixovanými uvařenými brambory jako třeba omáčku na těstoviny.
Sojový tvaroh
Olga
Sojové boby máčíme ve vodě 8-10 hodin, pak vodu vylijeme, zalijeme čistou vodou a rozmixujeme na kaši. Tuto zředíme na hustotu mléka a za stálého míchání vaříme na mírném plameni 10 minut. Vzniklou pěnu odstraňujeme. Po uvaření scedíme přes plátno. Vznikne nám sojové mléko a zbytek v plátně je sojová okara, nebo-li sojová drť. Tvaroh získáme tím, že do teplého sojového mléka vmícháme šťávu z citronu zředěného vodou. Vznikne sraženina. Potom na hrnec položíme cedník, vyložíme jej bavlněnou plenou či utěrkou a sraženinu do něj naléváme. Pak konce pleny pevně zavážeme, místo cedníku dáme přes hrnec prkénko, na něj uzlíček položíme a čistým prkénkem přikryjeme a zatížíme. Po vykapání „syrovátky“ získáme chutný tvaroh.
Česneková pomazánka
Olga
100 g naklíčeného obilí
0,5 dl oleje
5 stroužků česneku
naťová petržel
sůl
V mixéru rozmixujeme obilí s olejem, solí a česnekem. Mixujeme 3-5 minut. Mažeme na chléb, zdobíme naseknou petrželkou.
Kvasnicová pomazánka
Olga
Na oleji osmahneme cibulku a vmícháme dvě kostky kvasnic, dolijeme vodou, pět minut povaříme a zahustíme moukou. Osolíme a zdobíme naťovou petrželi a rajčaty.
Oříškovo-medová pomazánka
Jakékoliv ořechy (asi 200g) a 50g medu rozmixujeme v polotuhou pomazánku bez přidání vody. Podáváme s celozrnným nejlépe doma upečeným pečivem. Jednoduché a opravdu výborné.