Pomazánky, paštiky
Sezamová
pomazánka
Rozemeleme najemno nepražená sezamová semínka, přidáme na kostičky nakrájené rajče, sůl, utřený česnek, event. rozmačkaný vařený brambor. Abychom dosáhli konzistence pomazánky, přilijeme malé množství vlažné vody. Můžeme dochutit sekanou pažitkou či petrželí.
Čočko-kroupová pomazánka
Uvaříme zvlášť čočku a nelámané kroupy do měkka. Necháme vychladnout, přidáme majoránku, olej, sůl a česnek a poté prolisujeme přes masový mlýnek či umixujeme nahrubo v mixéru. Do mixéru podle potřeby přidáváme vodu. Prolisovanou pomazánku můžeme zapéct v troubě jako sekanou.
Drožďová
pomazánka
Na vodě zpěníme cibulku a přidáme droždí, které za stálého míchání rozpustíme a podlijeme. Přidáme sůl, špetku červené papriky a kurkumy a mícháme k varu. V hrnečku si rozmícháme celozrnnou mouku, přilijeme do vroucí pomazánky a krátce povaříme. Po vychladnutí přidáme olej.
Sladká
pomazánka
Namočíme na pár hodin sušené datle, fíky či hrušky. Promyjeme, nakrájíme na drobné kousky a spolu s naloupanými vlašskými ořechy dáme do mixéru. Zalijeme vodou a mixujeme do hladka.
Křenová
pomazánka
Rozmixujeme bílé tofu s trochou vody. Přidáme jemně nastrouhaný křen a sůl. Můžeme i vařený brambor. Vše dáme znovu do mixéru a vyšleháme.
Paprikový sýr
Autor: Míša
1 paprika (středně velká červená)
200g mandlí - oloupané (důležité pro správnou konzistenci a barvu)
1 polévková lžíce sušeného kopru
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička bylinkové soli
1 čajová lžička wurzl bujónu
3,5 dcl teplé vody
4 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
Nejprve pořádně rozmixuj mandle a potom postupně přidávej všechny ostatní ingredience, mixuj tak dlouho až z toho bude krém. Ten potom vylij do nádoby, nejlépe pánve, a přiveď k varu. Za stálého míchání vař asi 2-3 minuty. Potom jej vylij do misky a nech ztuhnout v chladničce.
Místo mandlí můžeme použít kešu ořechy, slunečnicová semena.