Vítáme Vás na stránkách www.nasezdravi.ic.cz
 
Vaše vzkazy
Praktická teorie - Zdravé tělo
 
 
Z našich článků
Naše zdraví - Stránky o zdravém životním stylu a duchovním životě. (c) 2007    nasezdravi@seznam.cz
 
Další články
Avokádo

Tom, USA
Plody nejčastěji podobné hrušce a také jejich chuť daly základ českému botanickému názvu hruškovec přelahodný (Persea gratissima, Persea americana). Ten se však nevžil a dnes všichni používáme mezinárodně známý název avocado. Do Evropy ho dovezli z Nového světa Španělé a dnes se tato stále zelená vavřínovitá rostlina, která např. ve střední Americe dosahuje výšky až dvaceti metrů, pěstuje ve všech tropických a subtropických zemích. Do střední Evropy se avokádo dováží především z Izraele a zemí kolem Středozemního moře.
Plody, většinou hruškovitého tvaru, ale i kulaté, barvy zelené až nafialovělé, s velkou peckou, jsou považovány za nejkvalitnější salátové ovoce, často připravované jako zelenina. V gastronomii je avokádo považováno takříkajíc za přírodní koktejlovou misku. Dutina vypeckovaného, podélně rozkrojeného plodu se používá pro nejrůznější náplně, sladké či kyselé, podle čehož se dál samozřejmě řídí i výběr nápojů. Vyznačují se mimořádně vysokým obsahem tuku - od dvaceti do třiceti procent. Jde však o nenasycené mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Avokádo tez zmírňuje neurodemitidu. Bílá až zelená dužnina obsahuje vitamíny B a E ve velkem množstvi a na čtrnáct minerálních látek, z nichž jsou nedůležitější draslík, fosfor, vápník a železo. Avokádo vám zaručí zdravou a pěknou kůži. Vyrabi se z něj řada regeneračních pleťovych krémů.
Avokádo, původem ze Střední Ameriky, má pověst nezdravě tučné zeleniny. Proto mu také Američané říkají máslová hruška. Zelený plod střední velikosti obsahuje třicet gramů tuku, tedy stejně jako patnáctidekový karbanátek. Nejnovější výzkumy však ukazují, že tuk obsažený v této zelenině může přispívat ke snížení cholesterolu v krvi a chránit tak organismus před srdečními chorobami. Podle časopisu American Journal of Medicine to dokázalo šestnáct na sobě nezávislých studií. Už po týdnu každodenních dávek kleslo množství cholesterolu v krvi o sedmnáct procent u všech pětačtyřiceti dobrovolníků, kteří se zúčastnili výzkumu v mexickém výzkumném středisku v roce 1996. Tuk v avokádu totiž patří do skupiny nenasycených, a tedy prospěšných tuků. Představuje proto ideální náhradu za tuky živočišné. Američtí odborníci, kteří donedávna nabádali národ potýkající se s obezitou, aby volili méně tučnou zeleninu, museli změnit názor. Dnes doporučují zařadit pravidelně avokádo do jídelníčku, třeba mazat na chleba místo másla nebo margarínu. Podle nich je však přesto třeba mít na paměti, že avokádo patří mezi kaloricky vydatné potraviny

avodádo
Avocado se konzumuje syrové. Plod rozkrojíme podélně a protisměrným otáčením obou polovin jej zbavíme pecky. Dužninu, pokud je perfektně uzrálá, tedy měkká jako máslo, vyjíme lžičkou až k samotné slupce. Ovoce si přidržujeme jednou rukou a v druhé máme lžičku. Pokud někdo se rozhodne naporcovat avokádo na menší plátky, tak je možné samozřejmě použít příbor, můžeme případně pokapat citrónem. Je možné ho použít jako předkrm, jako přílohu k masu či do různých salátů. Lze z něj připravovat nejrůznější pomazánky. Jsou však chutné i pouze osolené či opepřené.
Předal jsem tento soubor mnoha lidem a vlastně jsem zapomněl popsat jak vlastne avokado vybirat v obchodě. Nejlepe je koupit úplně tvrdé a zelené, bez černých nebo změklých skvrn. Pozor nedá se jist, je potřeba, aby dozrálo. Skladujte ho v chladu jako třeba jablka. Mam ho asi 3 týdny v lednici dole se zeleninou. Zralé avokádo musi byt na omak malinko měkké a jeho barva je tmavě zelená, u některých druhů rovnoměrně skoro černá. Kůra nesmí být nakrabacená, to by znamenalo, že už má namále a začne se brzo kazit. Můžete si takové rovnou koupit i v obchodě, ale dejte pozor ať neni otlučene. Zacházejte s ním jako s jablky.

Dalsi zajimavosti nejen o avokádu
SDM, 18.12.00 - K zajímavým výsledkům došli japonští vědci z univerzity v Šizuoce. Na laboratorních potkanech, u kterých předem vyvolali poškození jater galaktosaminem, zkoumali účinky 22 různých plodin. Sledování hladin jaterních enzymů ukázalo, že konzumace avokáda má nečekaně příznivý vliv na regeneraci poškozených jater. Podle názoru dr. Kimio Sugijamy v sobě avokádo skrývá netušený potenciál zvláště v regeneraci jater, poškozených virovou hepatitidou. V referátu, předneseném na Mezinárodním chemickém kongresu států Pacifické oblasti, sice Sugijama přiznal, že zatím není zcela jasné, zda má avokádo stejně prospěšné účinky i na jaterní funkce u lidí, nejasný zůstává i přesný mechanizmus působení 5 komponentů s hepatoprotektivními účinky, které avokádo obsahuje, to však podle jeho názoru neznamená, že by jeho konzumace nepřinášela lidem jednoznačný prospěch. Avokádo totiž obsahuje nejen velká množství vitamínů C a E, vlákniny, folátů a draslíku, ale i značné množství mononasycených tuků, které snižují hladiny LDL cholesterolu v krvi. Zda je avokádo skutečnou „zdravotní bombou“ ukáží až další podrobné výzkumy.

Banány - vitamin B6  reguluje výstabu a přestavbu bilkovin; mangan aktivuje enzym, které snižují  hladinu cholesterolu.

Kaki hurma - ovoce s nejvyšším obsahem BETA-CAROTENU, které chrání kůži před nepříznivými vlivy prostředi; vitamin C působí proti nachlazení

Ředkvičky - allylovy hořčičny olej dezinfikuje a posiluje obranu proti bakteriím a choroboplodným  zárodkům; obsahují také železo.

miniatura
Akné
Kožní vyrážky jsou často způsobeny kozumací velkého množství masa, bílého cukru, denaturované mouky (ne celozrnné a čerstvě pomleté), vajíček a stimulantů (k tomu patří i koření), nebo také nedostatkem zdravé stravy jako je čerstvá zelenina, celozrnné potraviny, ovoce, ořechy a luštěniny. Kožní problémy často následují nebo se objeví při problémech s plícemi nebo tlustým střevem. Celý článek najdeš zde


Alkoholová závislost
Alkohol je dobrý podvodník: člověk se cítí šťastný, když je mu mizerně, a silný, když je slabý. Ničí to jeho játra, kazí manželství, ubližuje dětem, nabourává jeho zaměstnání, zkrátka alkohol dělá z člověka „flákače“. Celý alkoholový průmysl by měl být zakázaný, protože pouze dělá z lidi hlupáky za velké peníze. Celý článek najdeš zde


Deprese
Deprese může být zapříčiněna ztrátou milované osoby nebo zaměstnání, alergií na nějaké jídlo, hypoglykémii, problémy v prostředí, kde se nacházím, nebo období menopausy. Může to být cokoliv, co naruší u člověka význam hodnoty, stability, bezpečí nebo efektivnosti.
Čtyřicet procent lidí trpících tímto problémem má jednoho nebo oba rodiče, kteří tím také trpí. Celý článek najdeš zde


Lupy
Často se to stává těm, kteří mají mastné vlasy, jelikož takhle jsou náchylnější ke vzniku povrchového akutního nebo chronického bakteriálního prostředí na kůži.
Příčinou je, že mazové žlázy produkují více mazu. Tento maz slepuje dohromady buňky a kůži. Nadbytek produkce mazu může být způsoben nedostatkem některých z živin. Celý článek najdeš zde


Brambory
Správně biologicky pěstované brambory, nejlépe v písčité půdě, mají jemnou chuť, která připomíná ořechy, ale není tak výrazná. Brambory můžeme jíst i syrové, 3x denně, aniž by se nám zprotivily, nebo abychom jimi byli přesyceni.
Jsou-li však brambory pěstované pomocí umělých hnojiv, chutnají odporně a škrábou v krku, musí to být tedy jedině brambory z vlastní zahrádky.  Celý článek najdeš zde


Vápník a zdravé kosti
Vápník je potřeba pro stavbu a obnovu kostí a zubů. Je podstatný pro funkci srdce a svalů. Chrání před vstřebáváním radioaktivního stroncia. Je potřebný pro srážení enzymů a krve. Je velmi důležitý v těhotenství a kojení. Urychluje všechny léčivé procesy. Pomáhá udržovat vhodný soulad mezi sodíkem, draslíkem a magnéziem. Je potřebný pro léčbu osteoporosy, snižuje vysoký krevní tlak. Zklidňuje srdeční funkce a má tendenci snižovat bolest. Celý článek najdeš zde


Využití a aplikace čárklu
Čárkl je velmi účinnou pomocí při průjmech, dyspepsii, střevních problémech, nadýmání, autointoxikaci, vředech a dalších často velmi vážných problémech zažívacího ústrojí. Také velmi pomáhá při páchnoucí stolici a zácpě, pokud se smíchá s olivovým olejem. Celý článek najdeš zde


Tea Tree Oil
Olej z čajovníku má dlouhou historii tradičního použití. Australští domorodci používali čajovníkové listy na kožní rány, popáleniny a infekce tak, že rozdrtili listy a aplikovali je na postiženou oblast.. Olej z čajovníku obsahuje terpenoid, který má antiseptické a antimykotické (proti plísňové) vlastnosti. Je charakteristický vysokým obsahem aktivní látky (terpinen-4-ol),  díky němuž je čajovníkový olej tak antimikrobiální. Celý článek najdeš zde


Měsíčková mast
Měsíčková mast vyrobená doma je naprosto rozdílná od ostatních přípravků s obsahem měsíčku běžně dostupných v obchodech či lékárnách. Díky svému složení a postupu je naprosto čistá a vhodná k aplikaci na jakékoliv místo na těle (např. i na intimní partie), a taky má uchovány všechny enzymy, vitaminy a jiné látky, které zaručují její léčivý proces. Celý článek najdeš zde


Horečková koupel
Na rozdíl od ostatních způsobů léčení, umělá horečka s sebou nepřináší žádné ochlazení, šok nebo toxické reakce. Horké koupele, i když jsou třeba jen krátké, stimulují imunitní mechanismus celého těla a léčí dokonce původce horečky. Největší nárůst neutrofilních bílých krvinek nastává jednu anebo dvě hodiny po ukončení koupele. Počet lymfocytů začíná narůstat o několik hodin později (dokonce někdy až po jednom dni) a to pokračuje po několik dalších dní. Celý článek najdeš zde


Parní lázně nohou
Sedni si na židli s odhalenými nohami, zbytek těla zakryj dekou nebo jinou přikrývkou. Na nádobu s horkou vodou dej dřevěné laťky a na ně polož chodidla. Nohy zakryj přikrývkou až na zem. Takto seď asi 15 až 20 minut. Nakonec si nohy osprchuj studenou vodou.  Celý článek najdeš zde