Avocado se konzumuje syrové. Plod rozkrojíme podélně a protisměrným otáčením obou polovin jej zbavíme pecky. Dužninu, pokud je perfektně uzrálá, tedy měkká jako máslo, vyjíme lžičkou až k samotné slupce. Ovoce si přidržujeme jednou rukou a v druhé máme lžičku. Pokud někdo se rozhodne naporcovat avokádo na menší plátky, tak je možné samozřejmě použít příbor, můžeme případně pokapat citrónem. Je možné ho použít jako předkrm, jako přílohu k masu či do různých salátů. Lze z něj připravovat nejrůznější pomazánky. Jsou však chutné i pouze osolené či opepřené.
Předal jsem tento soubor mnoha lidem a vlastně jsem zapomněl popsat jak vlastne avokado vybirat v obchodě. Nejlepe je koupit úplně tvrdé a zelené, bez černých nebo změklých skvrn. Pozor nedá se jist, je potřeba, aby dozrálo. Skladujte ho v chladu jako třeba jablka. Mam ho asi 3 týdny v lednici dole se zeleninou. Zralé avokádo musi byt na omak malinko měkké a jeho barva je tmavě zelená, u některých druhů rovnoměrně skoro černá. Kůra nesmí být nakrabacená, to by znamenalo, že už má namále a začne se brzo kazit. Můžete si takové rovnou koupit i v obchodě, ale dejte pozor ať neni otlučene. Zacházejte s ním jako s jablky.
Dalsi zajimavosti nejen o avokádu
SDM, 18.12.00 - K zajímavým výsledkům došli japonští vědci z univerzity v Šizuoce. Na laboratorních potkanech, u kterých předem vyvolali poškození jater galaktosaminem, zkoumali účinky 22 různých plodin. Sledování hladin jaterních enzymů ukázalo, že konzumace avokáda má nečekaně příznivý vliv na regeneraci poškozených jater. Podle názoru dr. Kimio Sugijamy v sobě avokádo skrývá netušený potenciál zvláště v regeneraci jater, poškozených virovou hepatitidou. V referátu, předneseném na Mezinárodním chemickém kongresu států Pacifické oblasti, sice Sugijama přiznal, že zatím není zcela jasné, zda má avokádo stejně prospěšné účinky i na jaterní funkce u lidí, nejasný zůstává i přesný mechanizmus působení 5 komponentů s hepatoprotektivními účinky, které avokádo obsahuje, to však podle jeho názoru neznamená, že by jeho konzumace nepřinášela lidem jednoznačný prospěch. Avokádo totiž obsahuje nejen velká množství vitamínů C a E, vlákniny, folátů a draslíku, ale i značné množství mononasycených tuků, které snižují hladiny LDL cholesterolu v krvi. Zda je avokádo skutečnou „zdravotní bombou“ ukáží až další podrobné výzkumy.
Banány - vitamin B6 reguluje výstabu a přestavbu bilkovin; mangan aktivuje enzym, které snižují hladinu cholesterolu.
Kaki hurma - ovoce s nejvyšším obsahem BETA-CAROTENU, které chrání kůži před nepříznivými vlivy prostředi; vitamin C působí proti nachlazení
Ředkvičky - allylovy hořčičny olej dezinfikuje a posiluje obranu proti bakteriím a choroboplodným zárodkům; obsahují také železo.